Béres mozgás – A zsebemben az edzőm: alkalmazások az újévi fogadalmakhoz

A zsebemben az edzőm: alkalmazások az újévi fogadalmakhoz

Bizonyára sokan megfogadtuk, hogy az új évben fittebbek leszünk, odafigyelünk a táplálkozásunkra és többet törődünk az egészségünkkel. Ehhez szeretnénk mi is egy kis inspirációval szolgálni, ezért összegyűjtöttük azokat a megbízható telefonos applikációkat, amik mankót adhatnak a szilveszteri eskütételeinkhez. Akár mozgásról, akár pihenésről van szó, ma már számtalan megoldás segítheti az életmódváltás sikerességét. Egészségre fel!

Mozgás

Kirándulás

Egy gyalogos vagy kerékpáros túra kiváló sportolási lehetőséget kínál mindenkinek, életkortól függetlenül. Mi ehhez elsősorban a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos applikációját ajánljuk, amiben több száz előre összeállított túra és látnivaló közül választhatunk. Ezen kívül az térképet akár előre is letölthetjük, hogy térerő nélkül is a kijelölt útvonalon maradjunk.
Kirándulástervező alkalmazás:Android (magyar) / iOS (magyar)

Lépésszámláló

A legelső lépés a rendszeres testmozgás felé vezető úton a séta beiktatása a hétköznapjainkba. De hogyan tudjuk fenntartani a motivációnkat, hogy ne tűnjenek ezek az edzések céltalan császkálásnak? Erre tökéletes megoldás egy lépésszámláló alkalmazás, ami figyeli, mennyit gyalogoltunk. Emellett a fejlettebb applikációk az elégetett kalóriát is megmutatják, hogy még látványosabb legyen a befektetett munkánk gyümölcse. Manapság már egyre több telefonban találhatunk előre feltelepített lépésszámlálót, ezért először érdemes átböngészni a gyári programlistát.
Lépésszámláló:Android (magyar) / iOS (angol) 

Futás

Bár elsőre talán nem tűnik egyszerűnek a rendszeres futás – főleg, ha életünkben először vágunk bele –, de szerencsénkre már a teljesen amatőr futóknak is van saját alkalmazásuk. Például az angol nyelven elérhető C25K® (Couch to 5K, magyarul foteltől az 5 km-ig) applikációt arra tervezték, hogy a nulláról kezdve, fokozatosan jussunk el akár az első margitszigeti körünkig. 
C25K®: Android (angol) / iOS (angol)
Futás & Bicikli GPS FITAPP: Andorid (magyar) / iOS (magyar)

Jóga

A jóga a mozgásformák egyik ásza, mivel nem kell hozzá sok hely vagy különösebb edzőfelszerelés. És bár a profi jógik videói elriaszthatnak attól, hogy kipróbáljuk a mozdulatsorokat, ebből is találhatunk kezdők igényeire szabott alkalmazást. És mivel a jóga nem csak a testünket, hanem a lelkünket is edzi a meditációs gyakorlatokkal, ezért duplán megéri esélyt adni neki.
Jóga alkalmazás kezdőknek:Android (angol) / iOS (angol)

Egészség

Meditáció

Bár az előző bekezdés végén már szót ejtettünk róla, de külön is érdemes kiemelnünk a meditációs gyakorlatokat, mivel azoknak is hasznosak lehet, akik nem szeretnének jógázni. A meditáció egyfajta szellemi tréning, ami segít a koncentrációban, a stresszkezelésben és a jó közérzet biztosításában – bármilyen mozgásformát is választunk magunknak, ezek a tulajdonságok mind javítani fogják az eredményeinket.
Insight Timer (ingyenes):Android (angol) / iOS (angol)
Calm (fizetős):Android (angol) / iOS (angol)


Alvás

A pihentető alvás az egyik sarokköve annak, hogy egészségesek legyünk. Ahhoz, hogy fizikálisan és mentálisan is fittek maradjunk, valamint a szervezetünknek legyen ideje regenerálódni egy-egy edzés után, kritikusan fontos, hogy tisztában legyünk alvásunkkal (mennyire mélyen alszunk, horkolunk-e alvás közben stb.). Természetesen már erre is vannak kiváló alkalmazások, amik a légzésünk monitorozásával figyelik, hogy átaludjuk-e az éjszakát. 
Alvásfigyelő:Android (magyar) / iOS (angol)

Táplálkozás

Kalóriaszámláló

Az alvás mellett a helyes táplálkozás is kikerülhetetlen része az egészséges életmódnak. Ebben nyújtanak segédkezet azok az alkalmazások, amik megmutatják, hogy az egyes ételeknek és italoknak milyen tápértékei vannak. Ha ezt rendszeresen vezetjük, akkor teljes képet kaphatunk arról, hogy miből fogyasztunk túl sokat vagy épp túlságosan keveset.
Kalóriabázis: Android (magyar) / iOS (magyar)
Yazio:Android (magyar) / iOS (magyar)


Folyadékpótlás

Végül egy olyan területről hoztunk egy hasznos applikációt, amiről talán azt gondolnánk, csak jól lehet csinálni. Ez nem más, mint testünk hidratálása. Számtalan élettani funkciónkat határozza meg (csak néhány példa: anyagcsere folyamatok, testhőmérséklet fenntartása, bőrünk rugalmasságának megőrzése), hogy elegendő folyadékot vigyünk be a napjaink során. Ebben segíthet a vízivás emlékeztető, ami naplózza, mennyit iszunk és emlékeztet, hogy ne felejtsünk el időről időre balanszba állítani a folyadékháztartásunkat. 
Folyadékpótlást segítő applikáció:Android (magyar) / iOS (angol)

Az összegyűjtött alkalmazások jó alapot adhatnak ahhoz, hogy 2021-ben fittebbek és egészségesebbek legyünk. Azonban a legfontosabb, hogy fenn tudjuk tartani a belső motivációnkat – ezt egy applikáció sem tudja pótolni. Arra viszont jók, hogy elindítsanak minket a sportos életmódhoz vezető úton, a mi feladatunk pedig, hogy ne térjünk le róla!
 

Kapcsolódó cikkek

×