Béres mozgás – Honnan tudhatjuk, hogy egészséges-e a csontozatunk és mit tehetünk érte?

Honnan tudhatjuk, hogy egészséges-e a csontozatunk és mit tehetünk érte?

Csontjaink mozgásszervrendszerünk egyik legfontosabb részét képezik, így rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk azok egészségére, hogy sokáig aktív életet élhessünk. Köztudott, hogy a kalcium az egészséges csontok egyik fontos támogatója. De mennyi kalciumra van szüksége a különböző korosztályoknak, és ezeket hogyan biztosíthatjuk szervezetünk számára? Mit tehetünk csontjaink egészségéért? Ismerje meg cikkünkből! 

A csontok egészségét a csontsűrűség mérésével lehet megállapítani. Ez hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy megmérik a csontokban található ásványianyagok mennyiségét. Ennek az értéknek a meghatározása több módszerrel is lehetséges, például röntgennel vagy ultrahanggal. A csontsűrűségmérést két úton lehet igénybe venni: az államilag finanszírozott vizsgálat szakorvosi beutalóhoz kötött, azonban magánrendelőkben beutaló nélkül is felmérik csontjaink állapotát. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és körülbelül 20 percet vesz igénybe. 50 éves kor felett a férfiaknak és a nőknek is javallott a csontsűrűség rendszeres mérése, de ugyanennyire fontos a prevenció, vagyis az egészséges, kalciumban gazdag táplálkozás.

Miért kell figyelniük a férfiaknak is a csontjaikra?

Sok helyen olvashatunk arról, hogy a nőknek a menopauza után sokkal jobban kell figyelniük a kalciumbevitelre, mivel ők a legveszélyeztetettebb csoport a csontritkulás szempontjából. Azonban, mivel a magyar lakosság legnagyobb része kalcium hiányosan étkezik, ezért a férfiak sem vehetik félvállról a kockázatot. Ha egy ökölszabályt szeretnénk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy mindenki figyeljen a folyamatos kalciumbevitelre, étkezzen változatosan és tegyen meg mindent, hogy csontjai egész életében erősek és egészségesek maradjanak. 

Miért van szüksége kalciumra a szervezetünknek?

A kalcium testünk egyik legfontosabb alkotóeleme. Szervezetünk körülbelül 1,5 százalékát teszi ki ez az ásványi anyag, ami egy átlagos felnőtt embernél akár 1-1,2 kg-ot is jelenthet! Ennek legnagyobb része a csontokban található, ebből adódik legfontosabb szerepe, a csontok és fogak egészségének támogatása. De ezen kívül is több életfontosságú funkció fenntartásának fontos része. Többek között a kalcium hozzájárul a normális izomműködéshez és részt vesz a normál ingerületátvitelben és energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Mindezek mellett még a véralvadási folyamatokban is részt vesz. Mivel azonban (szemben például a D-vitaminnal) testünk nem tudja magától előállítani, ezért élelmiszerek formájában kell magunkhoz vennünk. 

Kalciumban gazdag élelmiszerek

Mivel egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 800 mg kalciumra van szüksége, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen kalciumforrásokat találhatunk a kertben vagy a boltok polcain. Na de milyen lehetőségeink vannak a tejtermékeken kívül? Szerencsére rengeteg zöldségben megtalálható a kalcium: többek között a spenót, a hüvelyesek közül a szójabab, valamint az olajos halak és egyes magvak (pl.: mák, mogyoró, pisztácia, mandula, dió) azok, amikkel hatásosan lehet fedezni a test kalciumigényét. 

A kalcium „segédei”

Mivel testünk egy hihetetlenül komplex rendszer, ezért fontos tudnunk, hogy mely mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) támogatják a kalcium felszívódását, hasznosulását vagy épp a csontok egészségét. Az előző fejezetben megemlített D-vitamin talán a legfontosabb „segítő”, mivel segíti a kalcium felszívódását a bélrendszerből – elősegítve, hogy hatékonyan tudjon beépülni a csontjainkba. Azonban a normál csontozat fenntartásához nem elégséges, ha csak a kalcium és D-vitamin bevitelre figyelünk. Vitaminok közül a K-vitamin, valamint a magnézium, a cink és a mangán járul még hozzá csontrendszerünk egészségéhez. Ezért azt ajánljuk, hogy csontjai egészségének  támogatásáért egy komplex étrend-kiegészítőt válasszon a mikrotápanyagok bevitelének kiegészítésére.
 

Kapcsolódó cikkek

×