Hütte gasztroélmény otthon

Egy átsíelt délelőtt után nincs is jobb, mint megpihenni az egyik sípálya menti hüttében és felmelegedni egy forró májgombóc levestől, majd megenni egy igazi osztrák gőzgombócot. Ha itthon is szeretnénk megteremteni az igazi hütte gasztroélményt, könnyedén megtehetjük az alábbi receptekkel.

Hütte finomságok válogatott alapanyagokból

Ha otthon szeretnénk elkészíteni az osztrák hüttékből már jól ismert ízeket, fontos, hogy kizárólag friss alapanyagokból dolgozzunk. Felejtsük el a leveskockákat és a kész ételeket, amelyek persze a gyors elkészítés miatt csábítóak lehetnek. 

Otthon elkészítve viszont lehetőség van arra is, hogy ne csak finom legyen, hanem egészséges is. 

Szánjuk rá az időt, hogy a következő hétvégén, ha nincs is lehetőségünk elutazni a szomszédos Ausztriába síelni, de egy kiadós erdei túrát követően, otthon teremtsük meg a hüttékből már jól ismert hangulatot. Már előtte nap elkészíthetjük a zöldségekben bővelkedő marhahúslevest, amiből végül illatos snidlinges májgombócleves készülhet. A máj, ha megfelelő helyről származik, kiváló A- és D-vitamin forrás lehet. A desszertek elkészítésénél pedig használjunk alternatív édesítőszereket, mézet, sztíviát, vagy nyírfacukrot. A hüttékből ismert fogásokban olyan egészséges alapanyagokat is felfedezhetünk, mint a spenót, vagy a mák. A spenót köztudottan gazdag B-vitaminban, folsavban, magas az antioxidáns- és a flavonoid tartalma. Érdemes azonban nyersen is fogyasztani, így ugyanis megőrzi teljes vitamin- és ásványianyag-tartalmát. 
A mák pedig kimondottan bővelkedik az alábbi ásványi anyagokban:

  • foszfor
  • magnézium
  • kálium
  • kalcium
  • vas

Vitaminok közül pedig B1, B2, B6 és E-vitamin tartalma magas.

Snidlinges májgombócleves

Hozzávalók:
10 dl húsleves
15 dkg darált marhamáj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 tojás 
1 ek vaj
2 db zsemle
2 szál újhagyma
zsemlemorzsa
friss snidling, majoránna, só, bors

A vízbe áztatott és kinyomkodott zsemléket adjuk hozzá a darált májhoz. A felkarikázott újhagymát a vajon futtassuk meg és a többi hozzávalóval együtt (kivéve a snidling) ezeket is adjuk hozzá a májhoz és alaposan dolgozzuk össze. Hűtőben pihentessük minimum fél órát, majd készítsünk tetszőleges méretű gombócokat és az éppen forrásban lévő vízben 20 perc alatt főzzük készre. Tálaláskor a gombócot a forró levessel öntsük le és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel.

Spenótos käsespätzle

Hozzávalók:
50 dkg friss spenót
50 dkg liszt
2 tojás
2 ½ dl víz
só, bors, szerecsendió
olaj

2 ½ dl tejszín
15 dkg sajt
bors, só


A friss spenótot megmossuk, majd egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, átszedjük hideg vízbe és kinyomkodjuk. Pürésítjük, és a liszttel, vízzel, tojással és fűszerekkel lágy tésztát készítünk belőle. A tésztából a szokásos módon galuskákat szaggatunk, kifőzzük, majd leszűrjük. Kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne tapadjanak össze.
A tejszínt a reszelt sajttal összemelegítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a galuskával tálaljuk.

Mákos gőzgombóc

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
3,5 dl tej
1 mk só
30 g élesztő
6 dkg cukor
Olvasztott vaj
Darált mák

A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, cukrot, tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, és egy rugalmas tésztát gyúrjunk belőle. Meleg helyen letakarva tegyük félre és egy óra alatt kelesszük duplájára.
Lisztezett felületen daraboljuk fel a tésztát, készítsünk belőle gombócokat, amiket kissé lapítsunk ki. A lapos gombócokra halmozzunk lekvárt és a tészta végeit összecsippentve zárjuk össze, kenjük meg olvasztott vajjal.
Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd amikor gyöngyözve forr, egy szitát helyezzünk rá, ebbe ültessük a töltött gombócokat. Nagyjából 15 perc alatt gőzöljük készre őket, majd olvasztott vajjal és enyhén cukrozott mákkal megszórva tálaljuk.

Osztrák császármorzsa almaszósszal

Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dl tej
8 tojás
3 dkg vaj
5 dkg cukor
Almaszósz:
5 db nagyobb alma
3 ek cukor
Csipet fahéj
Csipet só
Fél citrom leve

Az almákat hámozzuk meg, kockázzuk fel, és a többi hozzávalóval pároljuk puhára, majd pürésítsük.
A császármorzsához egyfajta palacsintatésztát készítsünk: a tejet keverjük ki a tojások sárgájával és a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukorral felvert tojásfehérjehabot is. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, kanalazzuk rá a masszát, majd alaposan pirítsuk le. Egy fakanállal nagyobb darabokat szaggassunk belőle, majd pirítsuk tovább.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×