Béres mozgás – Nyári kalandra és biciklire fel!

Nyári kalandra és biciklire fel!

A mozgás bármely életkorban elengedhetetlen része kell, hogy legyen a mindennapjainknak, de bizonyos életkor felett már arra is figyelnünk kell, hogy ennek ízületkímélő formáját válasszuk. Így a mozgás is biztosan javunkra válik, és az előnyeit tudjuk majd élvezni sérülések nélkül.

Számos sport közül választhatunk habitusunknak, vagy érdeklődésünknek megfelelően: a gyógy-, vagy vízitorna, a pilates, a nordic walking mellett a kerékpározás is remek választás lehet.

Érdemes tehát kihasználni a kellemes, nem túl forró, nyári napokat, és kerékpárra pattanva kirándulást tenni a hazai vízpartokat körbevevő kiépített kerékpárutakon.


A kerékpározás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ami pontosan amiatt, hogy ízületkímélő is, akár több órán folytatható, mindenféle mozgásszervi panaszok nélkül.

 

 

A biciklizés ugyanis nem helyezi nagy nyomás alá sem a csípő- és térdízületeket, sem a gerincoszlopot. Némi előképzettség és alapos felkészülés persze elengedhetetlen egy, akár több napos biciklitúrához, hogy valóban kellemes emlék maradjon utólag is.

Ahol érdemes nekivágni a tekerésnek

Szerencsére a hazai kerékpáros túraútvonalak folyamatosan épülnek ki, és a legkedveltebb vízpartjaink mentén egyre több helyen jó minőségű bicikliutak várják a tekerni vágyókat. Az, hogy mekkora távot tudunk megtenni egy nap, nagyban függ a saját fizikai felkészültségünktől, aktuális állapotunktól, az átlagsebességtől és persze a terepviszonyoktól is. Eleinte mehetünk rövidebb túrákra a környéken, ami 1-2 órás kényelmes kerékpározást jelent, majd tervezhetünk barátokkal, családdal akár egész napos kényelmes tekeréseket is, hosszabb-rövidebb pihenőkkel.


Érdemes a legújabb okostelefonos segítséget igénybe venni már a tervezgetésnél és a túra során is, hiszen ezen applikációk segítségével, akár menet közben is tudunk módosítani az útvonalon, ha új ötletek merülnének fel.

 

Nézzük hová érdemes strandolással egybekötött biciklizést szervezni a nyár hátralevő részére:

Tisza-tó
A Tisza-tó menti kerékpárút ( https://www.mozgasvilag.hu/tisza-to-kerekparut-terkep/ ) nagyon barátságos kirándulás kezdőknek, vagy fiatalabb unokákkal érkezőknek, hiszen végig könnyű a terep: kicsivel több, mint 65 km-en a gátkoronán tudunk tekerni, végig a vízben és a tájban gyönyörködve. Ez a táv kényelmes tempóban 3,5-4 óra alatt teljesíthető. Persze, ha viszünk magunkkal fürdőruhát és törölközőt számos helyen letérhetünk az útról, hogy csobbanjunk egyet: Abádszalók, Tiszafüred, Poroszló és Kisköre kiépített strandjai várják a kerékpárral érkező fürdőzőket. 

Velencei-tó
Körbebiciklizni a Velencei tavat szintén egy nagyon kellemes egynapos program: a tó körüli kerékpárút ugyanis 33 kilométer hosszú, és mivel itt sincsenek különösebb emelkedők, bárki számára könnyedén teljesíthető. Strandos kitérőket persze itt is érdemes tenni, de számos más érdekes megállóhely is ígérkezik a tó körül: Szúnyog-sziget, Pákozdi Arborétum és a Katonai Emlékpark, de érdemes felkeresni a Dinnyési Várparkot is, mely történelmi váraink mini másolatai mellett a magyar uralkodókat mutatja be.

Fertő-tó
Ennek a tónak a magyarországi szakasza 38 km hosszú, de ha teljes egészében nekivágunk, akkor 135 kilométerrel és megfelelő edzettségi szint mellett minimum 2-3 nappal kell számolnunk. Az út minősége kitűnő, és általa olyan természeti helyekre is eljuthatunk, ahová más járművel nem lenne lehetőségünk, a kiépített autóutaktól és településektől távol. Pihenőhelyek, erdős, nádas romantikus tájak váltják egymást.

Felkészülés a túrára

A több napos biciklitúrákra persze nem csak magunkat kell kellőképpen felkészíteni, de kerékpárjainkat is megfelelő állapotba kell hozni.

Ahhoz ugyanis, hogy biztonságosan és ténylegesen ízületkímélő módon tudjuk élvezni a biciklizést fontos a megfelelő kerékpár kiválasztása, valamint a kormány, a nyereg és az ülés helyes beállítása.
Legfőbb szempontok a kiválasztáshoz és a beállításokhoz:

  • Lábunk könnyedén leérjen a földre. Ezt elsősorban férfivázas kerékpárok beállításainál fontos figyelembe venni.
  • Válasszunk kényelmes nyereggel rendelkező biciklit, amin akár több órát is tudunk ülni, illetve érdemes kipróbálni az extra puha zselés ülésvédőket is.
  • A nyerget úgy állítsuk be, hogy tekerés közben ne legyen túlságosan behajlítva a térdünk, de teljes talppal érjük el a pedálokat.
  • Helyes kormánymagasság mellett pedig a gerincünk oldalról nézve S-alakot formál, míg rossz medencetartás esetén a hát és a derék is domborodik.

Érdekes színfoltjai a biciklizésnek a fekvő kerékpárok, amelyek furcsa kinézetük ellenére ízületkímélési szempontból ideálisak: mivel a lábak vízszintesen előrenyúlnak, nem éri terhelés a gerincet, a térdet és a csípőízületeket. Ha tehetjük, próbáljuk ki ezt a fajta kerékpározást is.

Amit mindenképpen vigyünk magunkkal

  • Kulacs - hiszen folyadékutánpótlásra szükség van, és nem biztos, hogy mindig tudunk venni egy-egy palack vizet. Hosszútávú biciklizésnél pedig legalább óránként igyunk meg fél liter folyadékot, legfőképpen meleg időben. 
  • Defektjavító készlet - ha két kerékpárjavító műhely között ér bennünket a defekt, jó, ha van nálunk egy javítókészlet.
  • Ha két óránál hosszabb távot terveztünk be, mindenképpen vigyünk magunkkal harapnivalót is. Legjobb a banán, gyümölcs-, vagy müzliszelet, hiszen ezek könnyen emészthető szénhidrátot tartalmaznak, amire szükség van a biciklitúrán.
  • Sebápoló készítményt, felkészülve az esetleges horzsolások, vágások gyors és bőrbarát módon való kezelésére, illetve a napégés okozta bántalmak enyhítésére. A Béres PrimoMed sebápoló használata a spray formátumnak köszönhetően rendkívül praktikus, továbbá gyors, szakszerű megoldást nyújt a bőr azonnali tisztítására, ezzel a fertőzések megelőzésére, valamint a sebgyógyulás elősegítésére.

A megfelelően megtervezett kerékpártúra igazi sportos szórakozás lehet az egész család számára. És ha kedvet kapunk a biciklizéshez, akár a hétköznapokban is lecserélhetjük az autót, vagy a tömegközlekedést két kerékre. A rendszeres kerékpározás javítja a szív- és vérkeringési rendszert, a fizikai állóképesség javul, a friss levegőn sportosan eltöltött idő pedig erősíti az immunrendszert.


FORRÁSOK:
https://itthonatiszatonal.blog.hu/2015/10/06/10_fontos_dolog_amit_tudnod_kell_a_tisza-to_korbe_bringazasahoz

https://www.mozgasvilag.hu/tisza-to-kerekparut-terkep/

http://izuletor.hu/tippek/biciklizes_izuletkimelo_modon

http://www.hatarmente.hu/mire-van-szuksegem/

 

Kapcsolódó cikkek

×