A laktózérzékenység betegség, vagy diétával kezelhető egészségügyi probléma?

Úgy tűnhet, hogy 30-40 évvel ezelőtt kevesebb szó esett ételérzékenységről. Manapság viszont egyre több mindenkiről derül ki, hogy valamilyen élelmiszercsoportot nehezebben, vagy egyáltalán nem tud feldolgozni a szervezete.

Magyarországon a lakosság 10-35%-a laktóz intoleráns, ez akár 2-3 millió embert is jelenthet. Pontos adatok helyett, csak becslések állnak rendelkezésre, mivel sokan nincsenek tisztában az emésztési zavaraikat kiváltó valódi okokkal. 

De mit is jelent pontosan a laktózérzékenység?

A laktóz intolerancia annyit jelent, hogy a szervezet nem tudja lebontani és hasznosítani a tejtermékekben lévő tejcukrot (laktózt). 

A tejcukor lebontását egy laktáz elnevezésű enzim végzi. Ha ez hiányzik valakinek a szervezetéből, a tejcukor nem alakul át a vékonybélben felszívódó glükózzá. Ezáltal az elfogyasztott tejben vagy tejtermékben lévő laktóz a bélcsatornában marad, és kellemetlen hasi tüneteket okoz.

Mikor jelentkezik, és mi okozza?

A laktáz enzim szintje születésünk után a legmagasabb, a kor előrehaladtával pedig folyamatosan csökken. Ebben az esetben a betegség leggyakrabban 20-40 éves kor között jelentkezik.
Másodlagos, vagy szerzett laktáz hiányt okozhatja rotavírusos eredetű bélfertőzés, bélgyulladás, vagy lisztérzékenység is. Ezekben az esetekben átmeneti laktózérzékenységről van szó, amikor is teljesen ki kell zárni minden tejterméket az étrendből.
Illetve létezik még genetikai rendellenességként is veleszületett laktáz hiány, amit már csecsemőkorban lehet diagnosztizálni. Azonban itt egy elég ritka, recesszív örökletes betegségről van szó.

Tejcukor-érzékenység tünetei és tesztje

Legyünk egészségtudatosak és figyeljünk szervezetünk reakcióira. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk tejtermékek fogyasztása után 30-60 perccel, nagy valószínűséggel a laktóz okozza a problémákat.

  • Hasi puffadás
  • Görcsös hasi fájdalom
  • Erőteljes szélképződés
  • Hasmenés
  • Hányinger és fejfájás is előfordulhat

Ha ezeket tapasztaljuk, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, mivel számos más betegség is okozhat ehhez hasonló tüneteket. 

Különböző tesztek léteznek a diagnózis felállítására:

Kilégzési teszt - ebben az esetben laktóz tartalmú innivaló elfogyasztása után, bizonyos időközönként bemérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. A tejcukor bomlása ugyanis hidrogéntermelődéssel jár a bélben.
Vércukor vizsgálat teszt - Tiszta laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor növekedésének mértékét. 
Laboratóriumi vizsgálat - Ennek során, a székletből kimutatható laktóz mennyiségéből is tudnak következtetni a tejcukor-érzékenységre. Főként, ha ezzel párhuzamosan fennállnak a klasszikus tünetek.
Genetikai teszt - a nyálból vett minta alapján a genetikailag örökletes laktóz intoleranciát lehetséges kimutatni.
Szövettani vizsgálat - A vékonybélből vett minta mikroszkópos vizsgálatával meg tudják állapítani mind az örökletes, mind a gyulladásokból, vírusokból eredő laktózérzékenységet, illetve más emésztőrendszeri betegségek meglétét is.

Étrend laktózérzékenyen

Ha kiderült, hogy ténylegesen tejcukor-intoleranciáról van szó, és azt is megállapították, hogy melyik fajtájáról, orvos-dietetikussal konzultáljunk, hogy szükséges-e laktózmentesen táplálkozni és milyen mértékben. Legtöbben persze mire a vizsgálatokig eljutnak, kitapasztalják, hogy milyen élelmiszerek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek. Ez teljesen egyénfüggő: túlérzékenyek esetében a laktóz teljes kizárása segíthet, míg enyhébb laktózérzékenységnél lehet fogyasztani kis mértékben tejtermékeket, amíg azok nem okoznak panaszokat.
A laktózmentes tejtermékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, így nem a laktózt vonják ki belőlük, hanem mintegy előemésztik a tejcukrot, amit az érzékenyek gyomra nem tudna elvégezni.

A legfontosabb irányelv, hogy a megvásárolt termékek címkéjét minden esetben alaposan tanulmányozzuk át. 
Ami biztosan tiltólistás: mindenféle állati eredetű tej fogyasztása (tehén, juh, kecske stb.), sűrített tej, tejpor, kávékrémpor, tejföl, tejszín, vaj, vajkrém, puding, tejberizs, ömlesztett sajt, krémsajt, fetasajt.
A többi tejalapú élelmiszer - joghurtok, kefirek, sajtok, túrók, főzőkrémek - fogyasztása egyéni érzékenységen múlik. 

Induljon laktózmentesen a reggel!

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés a nap folyamán, hiszen nagyban meghatározza, mennyire leszünk hatékonyak, energikusak, vagy éppen fáradtak egész nap. 
Szerencsére ma már minden nagyáruház polcán válogathatunk a laktózmentes tejtermékek között, de készíthetjük a zabkásánkat, reggeli kávénkat, kakaónkat magtejből is. A zab-, rizs-, mandula-, vagy kókusz- alapú italok (tejek) ráadásul megoldást jelentenek, ha laktózérzékenység mellé tejfehérje intolerancia is párosul, amely teljesen kizárja az állati eredetű tejtermékek fogyasztását.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire, s ha egyre gyakrabban gyomorpanaszok és emésztési zavarok lépnek fel, teszteljük saját magunkat tejcukor-érzékenységre. Ha pedig kiderül, hogy szervezetünk nem termel elegendő laktáz enzimet, forduljunk a laktózmentes diéta irányába. Egy kis odafigyeléssel és új étrenddel megszabadulhatunk a mindennapokat megkeserítő kellemetlen, fájdalmas panaszoktól.


Forrás:

https://laktozerzekeny.hu/mit-ihat-es-ehet-egy-laktozerzekeny-es-mit-nem-osszefoglalo-tablazat/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g

https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/870/laktoz-intolerancia

https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalatok-tipus/genetikai-laborvizsgalatok/laktoz-intolerancia-genetikai-teszt/

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/laktoz-intolerancia/642

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×