A nagy padlizsánkrém-recept

Itt a világbajnok padlizsánkrém-recept vegán és klasszikus változatban! A kedvencünk!

A padlizsán, más néven tojásgyümölcs a paradicsomnak, paprikának és a burgonyának is közeli rokona. Nemcsak krémet, hanem töltött, sült padlizsánt vagy ragut is lehet készíteni belőle. A krémesítéssel egy igazán könnyen emészthető, nyári ételt kapunk.

Mi található a pdlizsánban?

A padlizsán energiaszegény, viszont élelmi rostban gazdag. Fél kilogramm nyers padlizsánban is egy átlagos felnőtt napi energiaszükségletének is kevesebb mint 10 százaléka található meg. Ugyanezen mennyiség több mint felét fedezi az európai uniós ajánlásoknak megfelelő napi 25 grammos rostbevitelnek.

A padlizsánfogyasztással vitaminok közül leginkább K-vitaminhoz és foláthoz, ásványi anyagok közül magánhoz és káliumhoz juthatunk. Mivel ez a zöldség (ami botanikailag gyümölcs) nátriumszegény, így nátriumszegény étrendben kiváló alapanyag lehet.

 

Padlizsánkrém (vegán, laktózmentes)

Hozzávalók:
4 darab közepes méretű padlizsán
1 darab nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál olaj
só, bors

A padlizsánokat megszurkáljuk és 180 fokon 50 perc alatt sütőben megsütjük őket. Miután kihűltek
meghámozzuk őket, kevés sót adunk hozzájuk, és egy-két órát hagyjuk őket szűrőn lecsepegni, hogy a
felesleges lé eltávozzon.
A vöröshagymát felaprítjuk, és az olajon megfonnyasztjuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát, és az
őrölt római köményt, vigyázva nehogy megégjenek.
Amikor a fűszeres hagyma is kihűlt a padlizsánnal együtt leturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk borsozzuk.


Majonézes padlizsánkrém

Az előbbi recept szerint járunk el, ám turmixolás közben három evőkanál majonézt és kettő evőkanál
tejfölt adunk a krémhez.

Termékajánló