Béres mozgás – A Nap ihlette: ismerd meg a D-vitamint

A Nap ihlette: ismerd meg a D-vitamint

A D-vitamin több szempontból is pótolhatatlan alapeleme a testünknek. A „napfényvitamin” hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, de ezen kívül is több kulcsfontosságú feladatot lát el. Például hozzájárul az egészséges fogazat fenntartásához valamint a kalcium és foszfor felszívódását is segíti.

 


D-vitaminnal az egészséges mozgásrendszerért 

A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és izomfunkció fenntartásához. 

Kattintson a megtekintéshez

A téli vitaminhiány „mumusa”

Egy kutatás szerint a hazai lakosság 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin ellátottsága tél végére. Ezért különösen fontos telente a D-vitamin megfelelő kiegészítése. 
 

Kattintson a megtekintéshezFigyeljünk a megfelelő bevitelre!

A D-vitamin az egyetlen vitaminfajta, melyet az emberi szervezet saját maga is képes előállítani. A napfény UV B-sugárzásának hatására a bőrben D-vitamin képződik, aztán ez a belső eredetű D-vitamin a májba kerül, majd átalakulva a vesékbe, ahol már kalcitriol hormonként tevékenykedik tovább. Emellett D-vitamint megfelelő mennyiségben akkor tudunk a szervezetünkbe bevinni, ha halmájat, tojást, és tejet fogyasztunk, de még a kiegyensúlyozott vegyes étrend mellett is szükség lehet kiegészítésre. 
 

Kattintson a megtekintéshez

A szoláriumtól nem termelődik bennünk több D-vitamin!

Sokan nem tudják, hogy a szoláriumból érkező sugárzást UV-A hullámok alkotják, amelyek az UV-B sugárzással ellentétben nem alkalmasak a D-vitamin termelés fokozására. 

Kattintson a megtekintéshez

 

Kapcsolódó cikkek

×