Béres mozgás – A rugalmas mozgás titka

A rugalmas mozgás titka

A szabad mozgás érzése nemcsak a mindennapi aktivitásaink során – gondoljunk a lépcsőzésre, sétálásra –, de sportolás közben is nagyon fontos. A mozgékonyság és a rugalmasság olyan tulajdonságok, amelyeket magától értetődő dolognak tekintünk, amíg fittek és egészségesek vagyunk. De mi szükséges ahhoz, hogy mozgásban tartsuk magunkat és sokáig megőrizzük ezen képességeinket? Hogyan segít bennünket ebben egy sivatagból származó gyógynövény?

A jól működő mozgásszervrendszer elemei 

abra.png (465×451)

A szabad mozgáshoz elengedhetetlen a mozgásszervrendszerünk megfelelő működése, melyhez egyszerre van szükség egészséges csontokra, jól funkcionáló, rugalmas ízületekre és inakra, valamint terhelhető izmokra. Nézzük meg, melyiknek mi a feladata és hogyan kapcsolódnak egymáshoz! 

A mozgás passzív résztvevője a szilárd vázat adó csontozat, amelyet az izmok egyrészt helyben tartanak, másrészt aktív munkával mozgatnak. Az ízületek teszik lehetővé, hogy két egymáshoz kapcsolódó csont elmozdulhasson egymáson, az inak pedig összekötik a csontot és az azt mozgatni képes izmot. 

Az ízületben találkozó csontok végén az ízületi felszínt porc fedi (szövettanilag ún. üvegporc), ami védi a csontokat, csökkenti a súrlódást, és szétoszlatja az ízületben létrejövő feszültséget. A porcfelszínek közti ízületi rést kitöltő viszkózus ízületi folyadék szolgál kenőanyagként, elnyeli a rezgéseket, s így biztosítja a megfelelő mozgékonyságot. A rugalmas ízület egyik legfontosabb jellemzője az ízületi folyadék megfelelő összetétele, állaga és mennyisége. Tudományos neve szinoviális folyadék, és számos szerepe van: táplálja a porcot, csökkenti az ízületi alkotórészek közötti súrlódást, kipárnázza az ízületet. Az ízületi folyadék egyik legfontosabb összetevője a szinoviociták által termelt hialuronsav.


 

Béres tipp:

Az ízületek egészségéért és rugalmasságáért*
Az Új Béres Porcerő HYAL-GO kapszula 100 mg hialuronsavat, 50 mg ördögcsáklya gyökér kivonatot és 100 mg C-vitamint tartalmaz. A hialuronsav a porcok és a csontok szerves állományának egyik fő összetevője. *Hatóanyagai közül az ördögcsáklya gyökér kivonat hozzájárul az ízületek és inak rugalmasságának, valamint az egészséges ízületek fenntartásához. Napi 1 kapszula!   
Étrend-kiegészítő készítmény. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és egészséges életmódot.

 


Mi a hialuronsav szerepe a szervezetünkben?

A hialuronsav a szervezetünkben természetesen is jelen lévő, nagy vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező molekula, mely a porcok és a csontok szerves állományának egyik fő összetevője. 

Egy 70 kg-os emberben egyszerre nagyjából 15 g hialuronsav van, a legnagyobb koncentrációban a köldökzsinórban, az ízületi folyadékban, a bőrben és a szem üvegtestében található meg.  Az ízületekben a szinoviociták termelik, ahol szerepe az, hogy nagy mennyiségű vizet kössön meg, így a szinoviális folyadék hidratált és magas viszkozitású legyen.

Ördögcsáklyával a mozgékonyságért

Az ördögcsáklya (latinul Harpagophytum, melynek jelentése csáklyanövény) egy Dél-Afrika szavannás-sivatagos területeiről származó gyógynövény nemzetség. Nevét a karomszerű tüskékkel borított terméséről kapta. Hazájában népszerű, széleskörben alkalmazott gyógynövény. A száraz időszakok átvészelését megvastagodott gyökerei biztosítják, melyekben olyan hasznos anyagokat raktároz el, mint például a harpagozid.

Már napi 1 gramm gyökérnek megfelelő mennyiségű kivonat fogyasztása hozzájárul az egészséges ízületek és a megfelelő mozgékonyság fenntartásához, valamint az ízületek és inak rugalmasságához.

Amennyiben rendszeresen futunk, hetente többször sportolunk, pontosan tudjuk, hogy a mozgásképességünket az ízületek, inak egészsége, azok rugalmassága komolyan befolyásolja. Érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani.

A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelével, az egészséges testsúly fenntartásával, rendszeres mozgással, a túlterhelés elkerülésével már önmagában is sokat tehetünk azért, hogy ez a komplex rendszer olajozottan működjön. Tegyünk ízületeink egészségéért!

Kapcsolódó cikkek

×