Béres mozgás – A testünkről: sport korunkra szabva

A testünkről: sport korunkra szabva

Minden életszakaszban más és más mozgásszervi jelekre kell figyelnünk!

Minden kornak megvannak a maga jellemző élettani sajátosságai. Relle Éva gyógytornásszal és főiskolai tanárral beszélgettünk arról, melyik életszakaszban milyen mozgásszervi jelekre kell figyelnünk, és hogyan gondoskodhatunk testünkről optimálisan. 

20-as évek

A húszas évek közepén többnyire befejezzük a tanulmányainkat, és a korábban aktív, sportosabb élet megváltozik azzal, hogy munkába állunk. Az ülőmunkából eredő gerincproblémák már korán jelentkezhetnek, akár a húszas éveinkben, jellemzően mégis inkább később fedezzük fel ezek tüneteit.

Annak érdekében, hogy a későbbi, komolyabb gondokat könnyebben elkerülhessük, mindenképpen érdemes megváltozott életmódunkban is időt szentelni a sportnak.

 

Ebben a korban még tulajdonképpen bármilyen mozgás szóba jöhet. Érdemes olyasmit választani, ami ugrással, zökkenéssel jár, például futást vagy akár labdajátékokat, mert ezek a mozgások növelik a csonttömeget (ez egészen 35 éves korunkig növelhető, és fontos kihasználnunk ezt, mert amikor később elkezd leépülni a csontszövet, akkor nem mindegy, mekkora a kezdőtömeg). Ebben a korban még az ízületeink is jól bírják a terhelést.

Javasolt mozgás: zökkenéssel, ugrással járó sportok

Kerülendő: mozgás elhagyása

30-as évek

Mozgásszervrendszerünk nem változik még jelentősen a harmincas éveinkben, de egy esetleges túlsúly ekkor már erősen megterhelheti az ízületeket, az egyhangú életmód pedig szintén komoly problémákat képes okozni. Hasznos, ha olyan mozgást választunk, amely jól kiegészíti a napközbeni elfoglaltságunkat.

Ülőmunka mellett, ha a kerékpározást választjuk fő sportnak, lehetőleg ne elektromos biciklit használjunk, jó választás viszont a kocogás, teniszezés, minden, ami nem statikus.

 

Aki viszont sokat áll a munkavégzés során és megterheli alsó végtagjait, az inkább tehermentesítő sportot válasszon: bátran kerékpározzon, vagy válassza kiegészítő mozgásnak az úszást. A sport mellett a helyes testtartás is sokat számít. Normális állapotában a gerinc S alakot képez. Az íróasztal mellett viszont leggyakrabban görnyedünk. Ez már azzal is elkerülhető, ha figyelünk rá, hogy fenekünket egészen a támla tövébe helyezzük, hátunkat támasszuk a szék támlájának, a széket pedig húzzuk olyan közel az asztalhoz, hogy a hasunk szinte hozzá is érjen. Így a klaviatúrát sokkal könnyebben elérjük, ráadásul két irányból is támaszt kap a gerincünk.

Javasolt mozgás: bármilyen kiegészítő, kompenzáló sport

Kerülendő: rendszeres mozgás elhagyása

40-es évek

A rossz tartásból adódó gerincproblémák leginkább ennél a korosztálynál jelentkezhetnek, és sajnos komolyabb porckorong-problémákkal is szembesülhetünk. Egyre többen találkozhatunk deréktáji becsípődéssel. Azok a sportok, amelyeket korábban könnyebben végeztünk, már kicsit nehézkessé válhatnak, könnyebben történhet izomhúzódás, szalagsérülés.

Amennyiben korábban nem sportoltunk, mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy fokozatosan kezdjünk el mozogni, ne terheljük meg hirtelen mozgásszerveinket (ízületek, izmok, csontok).

 

Nagyon jó választás a biciklizés, úszás, a táncos aerobik és a jóga is. Jól jöhet egy kis gerinctorna vagy közös kirándulás a családdal.

Javasolt mozgás: kerékpározás, úszás, táncos aerobik, jóga, gerinctorna, kirándulás

Kerülendő: bemelegítés kihagyása, hirtelen terhelés

50-es évek

A kor előrehaladtával, valamint fokozott terhelés során porc-, illetve ízületi rendellenesség egyre gyakrabban fordulhat elő, és nagyobb valószínűséggel jelennek meg  a csont kalciumhiányából fakadó panaszok és izombántalmak is. Így fontossá válik a kalcium fokozott bevitele. Persze számít az is, hogy milyenek a génjeink, és hogy mekkora csontömeget „építettünk” addig magunknak.

Magas vérnyomással kerüljük a préseléssel járó mozdulatokat!

 

Továbbá arra is oda kell figyelnünk, hogy milyen gyógyszereket szedünk, mert azok befolyásolhatják, hogy milyen sport lehet számunkra optimális. Kerülendő a vehemens mozgás, érdemes a kocogás helyett a sétát, gyaloglást választanunk.

Javasolt mozgás: gyaloglás, kerékpározás, kímélő sportok (úszás, pilates, jóga...)

Kerülendő: futás, kocogás

60 éves kor felett

A csípő kopása ebben a korban egyre gyakoribb. Másik gond, hogy ha érelmeszesedés is fenn áll, akkor az okozhat egyensúlyproblémát, ami túl azon, hogy kellemetlen, növeli az elesés kockázatát. Megfelelő gyakorlatokkal viszont az egyensúlyérzék fejleszthető, szinten tartható.

A futást, az ugráló mozgást ilyen korban tanácsos elkerülni, nagyon jótékony viszont a rendszeres séta, hacsak nincsenek kifejezett térdproblémáink.

 

A kerékpározás mellett jótékony hatású az ellipszis tréner, mely az egész testet átmozgatja anélkül, hogy rázkódással járna, és szintén előnyös a vízben végzett torna.

Javasolt mozgás: kerékpározás, edzés ellipszis tréneren, vízben végzett gyakorlatok, séta, nordic walking

Kerülendő: kocogás, futás, ugrálással, rázkódással járó mozgásformák

Kapcsolódó cikkek

×