Béres mozgás – Az oroszlán esete a medvével, a farkassal és a delfinnel – Te tudod, mikor miért vagy fáradt?

Az oroszlán esete a medvével, a farkassal és a delfinnel – Te tudod, mikor miért vagy fáradt?

Bagoly vagy, vagy inkább pacsirta? Ha valaki felteszi ezt a kérdést, valószínűleg egész jól be tudod “lőni”, melyik típusba tartozol: ha utálsz korán kelni, és többnyire az esti órákban vagy aktív, a baglyok táborát gyarapíthatod. Ha viszont fordított a helyzet (korán kelsz, és délelőtt pezsegsz a legjobban), jó eséllyel a pacsirták közé tartozol. De vajon meg tudnád mondani, oroszlán vagy-e, farkas, medve, esetleg inkább delfin? És azt, hogy egyáltalán miért fontos ez?

A kronotípus (a fogalom, amire ezek a titokzatos állatnevek utalnak) annak a napszaki preferenciánknak a meghatározása, amikor bizonyos tevékenységeket szeretünk végezni. Ez nem csak az alvásra és az ébrenlétre vonatkozik: a kronotípusunk hatással lehet arra is, mikorra érdemes időzítenünk az edzést, az étkezéseket, sőt, akár a szexet is.

Kronotípus: te tudod, miért vagy fáradt?

A kronotípus tulajdonképpen azt mutatja meg, hogyan alakul a napjaink folyamán a cirkadián ritmusunk által szabályozott működésünk. Ez a ritmus határozza meg az aktív és a pihenő időszakaink váltakozását, a hormonális működésünket, de a stressztűrő képességet, a gondolkodást, a hangulatot, a koncentrációt is befolyásolja. Olyasvalamiről van szó tehát, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogyan éljük az életünket, és hogyan érezzük magunkat közben.

Előfordul azonban, hogy olyan módon szerveződnek a napjaink, ami gyökeresen eltér attól, ami a kronotípusunk szerint ideális lenne.

Ha napközben gyakran elálmosodunk, nehezebben megy az edzés (vagy egyáltalán, a gondolkodás); ha a nem múló kimerültségre képtelenek vagyunk magyarázatot találni, a válasz akár a kronotípusunk mélyebb megismerésében is rejtőzhet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha hasonló tüneteket tapasztalunk, érdemes alaposan feltérképezni, pontosan milyen okok állhatnak mögöttük. Átmeneti fáradtságot, ingerlékenységet, enyhébb alvászavarokat ugyanis a stressz, szorongás, vagy a magnéziumhiány is okozhat. A kronotípusunkhoz illeszkedő napirend akkor segíthet a leghatékonyabban, ha a szervezetünk nem szenved hiányt a számára fontos vitaminokból és ásványi anyagokból, és nem feledkezünk meg a lelkünk gondozásáról sem.

A baglyokon túl

A kronotípusok bagoly-pacsirta felosztását már régóta és sokan ismerhetjük. A két típus leírása azonban nem minden kérdésre ad választ, hiszen az egyéni különbségeink túlmutatnak azon, későn fekszünk vagy korán kelünk-e. A két kategória mellett a szakértők említenek egy harmadik, úgynevezett kolibri-típust is, amely tulajdonképpen a fenti két csoport jegyeit ötvözi – az emberek döntő többsége ide tartozik.
Dr. Michael Breus klinikai pszichológus, alváskutató azonban úgy véli, a három típus még mindig kevés ahhoz, hogy teljességében megérthessük, hogyan is hat a kronotípusunk a mindennapjainkra. A szakértő ezért egy olyan kategóriarendszert dolgozott ki, amely minden, a kronotípusokkal kapcsolatos kérdésre megpróbál választ adni – méghozzá új állatfajták, az oroszlánok, a medvék, a farkasok és a delfinek segítségével.
A Breus által leírt kronotípusokra a következők jellemzőek:

1. Oroszlán

Az oroszlánok általában egészen korán (hajnali fél öt-öt körül) ébrednek; agilisak, tevékenyek, szeretnek előre tervezni, és minden tennivalót kipipálni a listájukról. Breus szerint az emberek nagyjából 15 százaléka tartozik ebbe a típusba, melynek egyetlen “hátránya”, hogy a korai ébredés és az aktív napok miatt az érintettek valószínűleg gyakran kényszerülnek nemet mondani esti vagy éjszakába nyúló programokra.

2. Medve

Az emberek többsége (55%) ebbe a típusba tartozik, ezért a társadalmunk legtöbb tevékenysége is a medvék számára optimálisan alakult az évek során. Ahogy a többi kronotípus Breus rendszerében, ez a kategória sem véletlenül kapta a nevét: ahogy a medvék, a medve típusba tartozó emberek is a Nappal ébrednek, és a Holddal fekszenek, napközben pedig szorgalmasan dolgoznak. Jellemzően extrovertáltak, nyitottak és jó csapatjátékosok.

3. Farkas

A farkasok lényegében az éjjeli baglyoknak felelnek meg: az embereknek azon (kb. 15) százaléka tartozik ide, akiknek késő este támadnak a legjobb ötletei, és nem is félnek ezeket azon nyomban megvalósítani. Kreatívak, művésziek, általában introvertáltak, és különösen hűséges barátok.

4. Delfin

A delfinekhez hasonlóan, akik sohasem alszanak igazán mélyen, a delfin típusú embereknek is meggyűlik néha a baja az álmatlansággal. Gyakran utalnak magukra inszomniásként, általában rendszertelenül és kevesebbet alszanak, mint ahogyan igényelnék. Nem áll tőlük távol a szorongás; jellemzően intelligensek, jó humoruk van, és hajlamosak lehetnek kissé kényszeres viselkedésekre és a halogatásra. Az emberek körülbelül 10 százaléka tartozik ide.

Medvéből oroszlán?

Ha sikerült beazonosítanunk, hová tartozunk, Dr. Breus szerint fontos, hogy minél jobban megismerjük a kronotípusunk jellegzetességeit. Így ugyanis könnyebben ráébredhetünk, hogy milyen okok rejlenek amögött, ha fáradtak, ingerlékenyek, frusztráltak vagyunk, és hogyan változtathatunk ezen.
Egy oroszlán számára például megoldást jelenthet, ha korai ébredéshez igazítja a napja hátralévő részét: korán reggelizik, a hajnali órákra időzíti a testmozgást, és esténként ellenáll a kísértésnek, hogy megnézzen egy következő részt a kedvenc sorozatából. A többi csoport tagjai ugyancsak megtapasztalhatják, mennyivel energikusabbnak érzik magukat, ha egyensúlyba hozzák a napirendjüket a rájuk jellemző kronotípus által diktált hormonális működéssel. 

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a szakértő szerint ilyenkor felmerül az, vajon lehetséges-e megváltoztatni, a medvék, a farkasok, az oroszlánok vagy a delfinek közé tartozunk-e.

A kronotípus (bár életünk során idővel többnek a jegyeit is megtapasztalhatjuk) azonban velünk született jellegzetesség, és – bármennyire is jól jönne olykor, sajnos – nem változtatható meg. Azonban így is sokat tehetünk azért, hogy a lehető legjobban kiaknázzuk a kronotípusunk adta lehetőségeket.

A kronotípusokat illetően a legtöbb nehézséget az okozhatja, ha olyan időbeosztás szerint élünk, ami számottevően eltér attól, amit a mi kategóriánk egyébként megkívánna. Egy delfin számára egy medve napirendjét élni olyan, mintha állandó időeltolódással küzdene, aminek krónikus fáradtság és szorongás jár a nyomában.

Időben vagy

Bár a kronotípusunkon nem tudunk változtatni, a napirendünk nagyobb pontjait (például az étkezések, a testmozgás és a felkelés-lefekvés idejét) megpróbálhatjuk a típusunknak megfelelően alakítani.

Nagyon sokat segíthet az, ha a munka és a mindennapi tevékenységek során is figyelembe vesszük, a napnak melyik szakában vagyunk a leginkább aktívak (hiszen egy farkas például nem biztos, hogy remekel a reggeli értekezleteken, egy delfin pedig valószínűleg nem rajongója az éjszakába nyúló túlóráknak). Ha a munkánk (vagy a főnökünk, kollégáink) rugalmas ebben a tekintetben, a feladatainkat is próbálhatjuk időben a számunkra optimális időszakok felé csúsztatni. A legfontosabb, hogy figyeljünk magunkra, a testünk jelzéseire, és ne féljünk változtatni – könnyen lehet, hogy a fáradtságból való kiút a kronotípusunk megismerésén, és a napirendünk átalakításán keresztül vezet.


Béres tipp: A magnéziumhiányt szerencsére könnyű orvosolni. A Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtablettában a magnézium mellett annak felszívódását segítő B6-vitamin is található. Napi egy filmtabletta elegendő felnőtteknek és serdülőknek a magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére.
Vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


 

Kapcsolódó cikkek

×