Az ősznek nem csak a színei, a fényei és a hangulata különleges, az ízekről sem szabad megfeledkeznünk. Most sorra vesszük az októberben szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, és hogy mi minden finomat is készíthetünk belőlük.
Miért fontos a szezonalitás?
Persze finomak és érdekesek a távoli tájak egzotikus gyümölcsei, de a mindennapi étkezéseink során fontos, hogy a helyben megtermelt, friss zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Ennek pedig egészen egyszerű okai vannak.
Ősszel, így októberben is szervezetünk készül a téli, hidegebb időszakra, hogy vitaminokkal, tápanyagokkal feltöltekezve álljon a kihívások elébe.
- A helyben megtermelt, friss zöldségeket nem kell féléretten leszedni, vegyszerekkel kezelni, hogy a szállítás során megőrizzék gusztusos kinézetüket. Így sokkal többet megőriznek értékes tápanyag- és vitamintartalmukból is.
- Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök ára szüreti szezonjukban jóval kedvezőbb, mint azoknak, amiket a világ egy sokkal távolabbi pontjáról szállítanak hozzánk.
- A lassan beérő zöldségek és gyümölcsök ráadásul pont azokban a tápanyagokban erősek, melyekre szervezetünknek ilyenkor szüksége van. Így tudjuk táplálkozásunkat teljes összhangba hozni a természettel, ami csak javunkra válhat.
Zöldségek, gyümölcsök októberre
Cékla
Az őszi időszak egyik legnagyobb kincse, amit nem csak savanyúságnak készíthetünk el, hanem megsütve, vagy akár nyersen is fogyaszthatunk. Salátának lereszelve, vagy a levét kipréselve, sokkal többet megőriz a benne lévő tápanyagokból is, mint hosszú ideig főzve.
100 g cékla tápanyagtartalma:
Ezen kívül még vasat, folsavat, nitrátokat, cinket, rezet, szelént és B-vitaminokat is tartalmaz.
A céklára is igaz, hogy minél kevesebb hőkezelésnek tesszük ki, annál többet megőriz a fentiekben felsorolt ásványi anyagokból, rendszeres fogyasztása pedig jótékonyan hat egészségünkre.
Fetás sült céklasaláta
Hozzávalók:
3 db közepes cékla
25 dkg feta sajt
2 ek olívalaj
1 csokor friss petrezselyem
1 ek balzsamecet
1 ek citromlé
dióbél

A céklákat meghámozzuk, egyenként alufóliába csomagoljuk, majd 180 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük és mikor már langyosra hűlt, felkockázzuk.
A feta sajtot szintén felkockázzuk, a céklához adjuk és az egészet óvatosan összeforgatjuk a citromléből, balzsamecetből és olívaolajból kikevert öntettel. Friss, vágott petrezselyemmel és dióbéllel megszórjuk.
Birsalma
Az őszi természet kincsei közül az egyetlen, amit nem ajánlunk nyersen fogyasztani az a birs, hiszen elrághatatlanul kemény és meglehetősen savanykás. Ez főleg a kevésbé érett, zöldes színű birsekre jellemző. Ilyenkor tegyük félre és hagyjuk hogy besárguljon és utóérjen. Ennek ellenére mégis érdemes belevágni a birs-projektbe, legyen az lekvár, kompót, vagy egy isteni finom birsalmasajt elkészítése, hiszen értékes tápanyagokat rejt bármelyik formája.
100 g birsalma/-körte tápanyagtartalma:
Valamint C-vitamint és további értékes B-vitaminokat, A-vitamint és folsavat is tartalmaz.
A birs elkészítésénél, téliesítésénél azonban számolnunk kell egy nagy adag cukorral is, ami már jelentősen lecsökkenti az egészség-faktort. A hazánkban oly nagyon közkedvelt birsalmasajt elkészítéséhez ugyanis nagyjából feleannyi cukor kell, mint gyümölcshús. Ezzel együtt remekül illik különféle sajtok, ropogós friss kenyér, vagy akár vadhúsok mellé is.
Házi birsalmasajt
Hozzávalók:
1 kg birs
50 dkg cukor
Citromlé
A birsalmákat megmossuk, felvágjuk, magházát eltávolítjuk és citromos vízben puhára főzzük.
Ha megpuhult, a héját eltávolítjuk és a gyümölcsöt pürésítjük.
A pürét a cukorral és további citromlé hozzáadásával sűrűre főzzük.
A masszát fóliával kibélelt formákba töltjük, és legalább egy éjszakára hagyjuk, hogy megszilárduljon.

Körte
A legklasszikusabb őszi gyümölcs az édes, lédús körte. A legfinomabb süteményekből ilyenkor nem is maradhat ki, ez a szeptembertől szedhető, a birshez hasonlóan szintén utóérő gyümölcs. A körte amellett, hogy finom, szintén gazdag tápanyagokban, ezt pedig már az ókori világban is felfedezték, évezredek óta szolgál táplálékul. Érdekesség, hogy első magyar írásos említése az 1055-ös Tihanyi Apátság Alapítólevelében volt: “kurtuel fa” néven.
100 g átlagos körte ásványi anyag és vitamintartalma:
Jelentős a B1-, B2-vitamintartalma, de C-, K-vitamin és réz is kiemelkedő mennyiségben található meg benne. Így, ha rendszeresen fogyasztjuk, segíthetjük szervezetünk megerősödését is. Készülhet belőle lekvár, kompót és pálinka is.
Körtés tarte tatin
Hozzávalók:
120 g cukor
60 g vaj
1 csomag leveles tészta
vaníliaőrlemény
1 csipet fahéj

A körtéket meghámozzuk, kivágjuk a szárát és a magházat, majd felszeleteljük.
A cukrot karamellizáljuk serpenyőben, hozzáadjuk a vajat és a vaníliaőrleményt, majd belerakjuk a körtéket. Öntünk rá kevés vizet és félpuhára pároljuk.
Miután hűlt nagyjából 20 percet, lefedjük a kihajtogatott leveles tésztával és 200 fokon 20 percig sütjük.
Ha kész, kivesszük át átfordítjuk egy tányérra, megszórjuk fahéjjal.
Források:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/kaposzta_jo_fejek/20070110111754
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/korte-hatasa-szervezetre-immunrendszer/4294/
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/birs_a_keso_osz_ajandeka/20080107151732?autorefreshed=1
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miert_egeszseges_a_korte/20141121105512?autorefreshed=1
Dr. Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat