Béres mozgás – B-vitamin-család, a „csodacsapat”

B-vitamin-család, a „csodacsapat”

Nem véletlen, hogy nem „B-vitaminról”, hanem B-vitaminokról beszélünk, hiszen többféle létezik belőlük, és egymást segítve látják el sokrétű feladataikat. Ezt azonban csak úgy tudják megtenni, ha kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással rendszeresen gondoskodunk a megfelelő bevitelükről. Léteznek olyan élethelyzetek, melyekben szükséges lehet a kiegészítés. Ilyen például a szigorú diéta, a fogyókúra, az intenzív sport vagy egy stresszes életszakasz. Miért fontos szervezetünk számára a B-vitaminok különböző fajtái, milyen élelmiszerekben találhatók meg? Cikkünkben ezekre is választ adunk.

B1-vitamin, más néven tiamin

A vitaminok közül ezt fedezték fel először, a holland katonaorvos, Christiaan Eijkman Nobel-díjat kapott érte 1929-ben. A B1-vitaminról érdemes tudni, hogy részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyama­tokban, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál pszichológiai funkció fenntartásához, valamint a szív egészséges működéséhez.

Miben található?

  • A gabonafélék maghéja gazdag B1-vitamin-forrás.

 

B2-vitamin, azaz riboflavin

Ezzel a vitaminnal „szerencsénk van”, hiszen bélflóránk is képes megtermelni, ezért inkább vitaminkomplexek alkotóele­meiként alkalmazzák. Idősebb testvéréhez hasonlóan a B2-vitamin is részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatok­ban, és hozzájárul az idegrendszer meg­felelő működéséhez, valamint a szem, a nyálkahártyák, a vörösvérsejtek és a bőr normál állapotának fenntartásához, a va­sanyagcseréhez, a sejtek oxidatív stres­szel szembeni védelméhez és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez is.

Miben található?

  • Magas B2-vitamin-tartalma van a májnak, a vesének, a halnak, a tojásnak.

 

B3-vitamin, azaz niacin

Ez a B-vitamin-fajta hozzájárul az emész­tőcsatorna és az idegrendszer egészséges működéséhez, a száj, a nyelv nyálkahár­tyája és általában a bőrfelületek normál állapotához, segíti a fáradtság és a kifá­radás csökkentését, részt vesz az ener­giatermelő anyagcsere-folyamatokban.

Miben található?

  • Sokat találunk belőle a kakaóban, halfélékben, gombában és olajos magvakban.

 

B5-vitamin, azaz pantoténsav

Ez a vitaminunk is részt vesz az energia­termelő folyamatokban, hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok megfelelő szin­téziséhez és anyagcseréjéhez, valamint az egészséges mentális teljesítményhez.

Miben található?

  • Fő forrásai: pulykacomb, brokkoli, lencse, tojás, eper.

 

B6-vitamin, azaz piridoxin

A B6-vitamin szintén részt vesz anyag­csere-folyamatokban, hozzájárul az immunrendszer, az idegrendszer és a psziché működéséhez, a vörösvérsejt-képződéshez, valamint a hormonális aktivitás szabályozásához.

Miben található?

  • A bélflórában élő baktériumok is termelik. Fontos forrása a hús és a máj mel­lett a hüvelyes zöldségek.

 

B9-vitamin, vagy ahogyan gyakrabban hallhatjuk: folsav

A kiegészítő folsavbevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét, ami azért nagyon fontos, mert az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcsőzáródási rend­ellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbe­vitellel érhető el. A folsav ezen túl részt vesz a normál aminosav-szintézisben és vérképzésben, hozzájárul a pszicho­lógiai funkció fenntartásához és az im­munrendszer megfelelő működéséhez.

Miben található?

  • Beviteléhez spárgát, salátát, avo­kádót ajánlott fogyasztani.

 

B12-vitamin, azaz kobalamin

A B-vitamin-család ezen tagjára a meg­felelő növekedéshez, az egészséges idegállapothoz és a vérképzéshez van szükségünk. Mindezek mellett hozzájárul a pszichológiai funkció fenntartásához és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez, és a sejtosztódásban is szerepet játszik.

Miben található?

  • Az állati fehérjék a legfontosabb B12-forrásaink, ezért egyoldalú étkezés, szigorú vegetarianizmus esetén fontos fi­gyelni, hogy a B12-vitamint más módon vigyük be, például étrend-kiegészítők formájában.

 

Mikor lehet szükség a kiegészítésére?

Táplálkozási és tápláltsági felmérések eredménye szerint a magyar lakosság B12 és folsav bevitele alul marad a napi ajánlott mennyiségnek, valamint a 65 feletti nők körében a B2-vitamin fogyasztása sem éri el a kívánatos szintet.  A Béres Magnézium B-KOMPLEX Direkt szájban oldódó granulátum a magnézium mellet 6 féle B-vitaminból és folsavból tartalmazza a felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték 100%-át.

Alkalmazását ajánljuk kiegyensúlyozatlan táplálkozásból adódó elégtelen magnézium- és B-vitamin-bevitel, például szigorú diéta, fogyókúra esetén, fokozott fizikai megterheléskor - főként sportolóknál, és ha jelentős szellemi igénybevételnek vagyunk kitéve, feszült, felfokozott életmódot folytatunk.

 

A cikket a Béres Egészség magazin – 2022. őszi/téli számában is elolvashatod.
Fotó: Béres Egészség magazin/Dreamstime

Kapcsolódó cikkek

×