Béres mozgás – Bakancslistás túratippek

Bakancslistás túratippek

Ezeken a helyeken kirándulhatsz a lombok között és a víz felett – vagy akár a föld alatt

A mindennapokban is érdemes nyitott szemmel járni és időnként nézőpontot váltani. Így van ez a kirándulóhelyek esetében is, hiszen Magyarország számos felfedezésre váró természeti kincset rejteget: sétálhatsz a lombok között, a víz felett vagy a föld alatt is. Összegyűjtöttünk neked néhány bakancslistás túratippet:
 

Séta a lombok között

A természet szerelmesei számára fantasztikus élményt jelenthetnek a lombkorona-tanösvények, amelyek segítségével testközelből csodálhatjuk meg nemcsak a gyönyörű kilátást, de a magasban rejtőző élővilágot is. A tanösvényeken ugyanis (helyenként interaktív) táblák nyújtanak segítséget a környék növény- és állatvilágának megismerésében. 

  •  A makói tanösvényen 8-10 méter magasságban sétálhatunk, a 191 méter hosszú útvonalán találkozhatunk függőhíddal, megpihenhetünk a kupolás Hagymateraszon és megcsodálhatjuk a panorámát a 18 méter magas kilátóból, melyről akár csúszdán is leérkezhetünk.
  • Az egyik leghosszabb, 314 méteres útvonalat a Karcagi Parkerdő kínálja. Itt szédülősebbek is szerencsét próbálhatnak, hiszen viszonylag alacsonyan, 6 méterrel a föld felett húzódik a sétány. 
  • Szédületes kilátás nyílik a néhány éve átadott pannonhalmi lombkorona tanösvényről is, illetve a gyomaendrődi tanösvényről, melyen végig haladva víz felett kelünk át.

Föld alatti felfedezés

A csapadékos idő nem kedvez a túrázóknak, ahogy a legforróbb nyári napokban sem szívesen indulunk útnak. Ám a barlangok hőségben és esőben is kiváló úticélok lehetnek. Ha egy különleges kalandra vágyunk, és nem szenvedünk klausztrofóbiában, kipróbálhatjuk a barlangászatot. Erőnlétünk és bátorságunk alapján választhatunk nehezebb terepet, ahol szűk járatokon kell keresztülmásznunk, vagy könnyebbet, ahol jól járható és kivilágított szakaszokon sétálhatunk végig. A fővárosban igen népszerű a Szemlő-hegyi-barlang vagy a közelében található Mátyáshegyi- barlang, mely több mint négy kilométeren át húzódik a föld alatt. Sokan szeretik a Balatonfüred mellett található Lóczy-barlangot, illetve a bódvaszilasi Meteort is.

Szárazon a vízen

Bár hatalmas hegyeink nincsenek, folyók tekintetében igazán jól állunk. Tavasztól már érdemes csónakba ülni. Ha azonban nem vagyunk ilyen bátrak, sétálhatunk is a „vízen”, pontosabban a rá épült tanösvények egyikén. Száraz lábbal bejárhatunk egy-egy vízi régiót úgy, hogy közben megismerjük az élővilágát is. Kilátópontokkal és kis hidakkal tarkított pallóútvonalon akár több kilométert is barangolhatunk vadregényes nádastól és ártéri erdőtől övezve. Híres például a Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszlón, a Halastavi tanösvény a Hortobágyon vagy a Nádi szél Vízitúra Tanösvény Badacsonyban – a gyerekek különösen szeretik ezeket.

Túraajánlónk eredeti változatát a Béres Egészség magazin online is fellapozható 2022. tavaszi/nyári számában is megtalálhatod.
Fotók: Getty Images

 


 

Lendülj mozgásba edzésvideóinkkal!

Személyi edző által összeállított gyakorlatokkal erősítheted az alsó- és felsőtestedet, illetve hasizmaidat. 

 

 


Kapcsolódó cikkek

×