Csontritkulás: Önt is fenyegeti?

Tesztünkkel ellenőrizheti, hogy Ön vajon a rizikócsoportba tartozik-e! 

Amennyiben szervezetünk nem jut elég kalciumhoz és D-vitaminhoz, az könnyen csontjaink gyengülését okozhatja. Ez pedig - főként idősebb korban - gyakran oka a csonttöréseknek. Tesztünkkel ellenőrizheti, hogy Ön vajon a rizikócsoportba tartozik-e!

Értékelés:

Amennyiben Ön a lenti kérdések közül bármelyik kérdésre igennel válaszol, az valószínűsíti Önnél a csontritkulás fokozott kockázatát. Ez esetben kérjük, keresse fel háziorvosát a további teendőkkel kapcsolatban!

Amennyiben Ön minden kérdésre nemmel válaszolt, akkor javasoljuk Önnek, hogy a továbbiakban is olyan életvitelt folytasson, ami segíti megőrizni csontjai egészségét. Figyeljen oda arra, hogy napi kalcium- és D-vitamin-bevitele megfelelő legyen, és fektessen hangsúlyt a rendszeres testmozgásra! Ötven éves kor felett javasolt a háziorvossal való konzultáció - a csontjai egészségének érdekében!

Kérdések:

Előfordult-e az Ön szüleinél csontritkulás, vagy volt-e bármelyik szülőnek kis erőbehatású ütés vagy elesés következtében csípőtáji (pl. combnyak-) törése?

 

Előfordult-e már Önnél kis erőbehatású ütés vagy elesés következtében csonttörés?

 

Szedett-e Ön bármilyen kortikoszteroid hatóanyagú gyógyszert három hónapnál hosszabb ideig?

 

Vesztett-e Ön a magasságából 3 cm-nél többet?

 

Fogyaszt-e Ön rendszeresen az egészséges határt (azaz a mérsékelt alkoholfogyasztást) meghaladó mennyiségű szeszes italt? (Mérsékelt alkoholfogyasztás: nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára naponta legfeljebb két egység alkohol fogyasztása. 1 egység alkohol = 2 dl sör vagy 1 dl bor vagy 2 cl égetett szeszesital.)

 

Ön húsz szál cigarettánál többet szív naponta?

 

Gyakran van hasmenése (pl. lisztérzékenység vagy Crohn-betegség tüneteként)?

 

Csak nőkre vonatkozó kérdések:

Ön 45 éves kora előtt átesett a menopauzán?

 

Önnek 12 hónapja, vagy még régebben volt az utolsó menstruációja? (menopauzán vagy terhességen kívüli okok miatt)

 

Csak férfiakra vonatkozó kérdés:

Jelentkezett-e már Önnél bármilyen, az alacsony tesztoszteronszinthez köthető tünet (pl. impotencia, csökkent nemi vágy)?

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×