Béres mozgás – D-vitamin: minden időben létfontosságú

D-vitamin: minden időben létfontosságú

Különleges vitamin a D betűvel jelzett, hiszen a bőrünkben, napfény segítségével képződik. Csakhogy itt a hűvös idő, egyre több ruhát viselünk, ritkábban süt a nap. És a tartalékok vészesen fogynak…

Nyáron jó esetben sok-sok D-vitamin termelődött a testünkben (hiszen olyankor az is elegendő az ideális mennyiséghez, ha naponta fél órát a szabadban vagyunk fedetlen karokkal, lábakkal), ám ez az elraktározott mennyiség már három-négy hét alatt megfeleződik. Emiatt tél végére a lakosság mintegy 95 százalékának kimerülnek a D-vitamin-tartalékai. A D-vitamin bevihető élelmiszereinkből is, csakhogy a magyar emberek átlagos étrendje csupán 80 NE D-vitamint tartalmaz, ami a szükséges mennyiségnek csupán töredéke.

De miért is olyan fontos ez az anyag számunkra?

A zsírban oldódó D-vitamin lényegi szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. Folyamatos jelenléte hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, ezzel biztosítva a vér ideális kalciumszintjét, valamint az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartását. A D-vitamin mindezek mellett befolyásolja a sejtosztódást, és támogatja az immunrendszer működését. 

Nélkülözhetetlen dolgok, igaz? 

Ezért probléma az, hogy hazánkban október közepétől márciusig az alacsonyan beeső fény miatt nem termelődik elegendő D-vitamin az emberi szervezetben. Napfényhiányos periódusban érdemes tehát D-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani, de ha étrendünkkel nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bejuttatni (ami gyakori eset), gondoskodni javasolt annak kiegészítéséről.

A megbízható minőségű Béres Vita-D3 Forte 3200 NE tabletta hozzájárul a megfelelő D-vitamin-bevitelhez. Az étrend-kiegészítő ősztől új, 120 darabos kiszerelésben is kapható, ezáltal négy hónapra elegendő mennyiséget biztosít – amíg újra kisüt a nap

A szervezetünk számára elengedhetetlen D-vitamin beviteléhez az online is elérhető Béres Egészség magazinunkban további tippeket adunk.

 

Kapcsolódó cikkek

×