Béres mozgás – Derekas ügyek - Tanácsok a derékfájás otthoni kezeléséhez

Derekas ügyek - Tanácsok a derékfájás otthoni kezeléséhez

A legtöbb felnőtt ember élete során találkozik a derékfájással. Jó, ha tudjuk, hogy mi állhat a hátterében, mit tehetünk a megelőzése érdekében és milyen eszközökkel csökkenthetjük a fájdalmat, hogy újra tünetmentesek lehessünk.
 

Az, hogy mitől fájdult meg a derekunk, természetesen nem mindegy. Ha egy rossz mozdulattól hirtelen erős fájdalmat érzünk, ami nem csillapodik, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki kiderítheti, hogy mi áll a fájdalom hátterében és meghatározza a szükséges kezeléseket.
De a folyamatos ülőmunka, rossz tartás is vezethet derékfájdalomhoz.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni!

Bár sokan félnek a műtéttől, a derékfájástól szenvedők számához képest csak kevés embernek van erre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat az állapot. Fájhat a derék helytelen testtartás következményeképpen is, érdemes ekkor megfelelő gyógytornát végezni és kimozgatni a “beállt”, túlterhelt ízületeket.
Sok esetben a hátizmok, gerincízületi szalagok húzódnak meg, az is előfordulhat, hogy a porckorongok vannak túlterhelve, vagy túl görcsösek a gerinctáji izmok.
Gondoljunk a megelőzésre! Bizonyos mozgásokat eleve úgy végezzünk, hogy figyelünk arra, hogy a gerincünk a helyes tartásban legyen. 

Fontos a pontos diagnózis!

Nem minden derékfájás, ami elsőre annak látszik. Ha a probléma hosszan fennáll és a fájdalom enyhítésére tett kísérletek sikertelennek bizonyulnak, érdemes kizárni a vese, a húgyutak vagy az ivarszervek érintettségét. Nőgyógyászati, urológiai problémák is tudnak derékfájást előidézni.

Fokozatosan a mozgás szabadságáért

Ha derékfájással van dolgunk, az első pár napban próbáljuk meg minél jobban tehermentesíteni a gerincet. Keressük azt a pózt, amiben az izmok ellazulnak és így a legkevésbé érezzük a fájdalmat. Ez legtöbb esetben oldal- vagy hanyattfekvésben, felhúzott lábakkal érhető el.
Amennyiben a fájdalom nem múlik vagy fokozódik, mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat! 

Pár napos kímélés és pihentetés után fontos, hogy fokozatosan kezdjük újra terhelni az ízületeinket. A legjobb, ha szakorvos határozza meg, milyen kezelésekkel, tornákkal, mozgásokkal segíthetjük testünket a regenerálódásban.
Hosszútávon a gyógytorna hatásos kiegészítő kezelési mód lehet a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Bár sokan nehezen szánják rá magukat, mert időigényes, viszont tény, hogy a megfelelő gyakorlatokkal fantasztikus eredményeket lehet elérni. 

A gyógyulás ezen szakaszában a gyógytorna és a finom kimozgatások mellett a gyógymasszázs lehet hasznos segítője a teljes felépülésnek, amelyet minden esetben szakembernek kell elvégeznie. A masszázs hatására az izmok ellazulnak, javul az érintett terület vérkeringése, csökkenhet a fájdalom, feloldódhatnak a letapadások. 
Ha ismét fájdalommentesek vagyunk, egy darabig érdemes még folytatni a gyógytornát, majd pedig rendszeres gerinctornába kezdeni, valamint figyelni arra, hogy a mindennapi tevékenységeink során védjük a gerincet, derekat, hogy elkerülhessük a további problémákat.
 

Kapcsolódó cikkek

×