Diéta - mítoszok és a valóság - 7 tévhit a diétával kapcsolatban

Közhely, de tény: mára a túlsúly népbetegséggé vált. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúllyal élő emberek száma 1975 óta megháromszorozódott, számuk 2016-ban közel kétmilliárd volt. A Föld felnőtt lakosságának 39%-a túlsúlyos, 13%-uk elhízott. 

Magyarország helyzete különösen rossz a statisztikákban, a 2014-ben közzétett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei szerint a magyar felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. 

A túlsúly káros hatásait nem lehet eléggé hangsúlyozni, igen komoly következményei lehetnek, számos kutatás összefüggésbe hozza a túlsúlyt a szívinfarktussal vagy a stroke-kal. A túlsúly mindezek mellett szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában is, a sok zsírszövet miatt ugyanis a szervezetünk kevéssé reagál az inzulinra, ebből következően a cukor kevésbé tud felszívódni a vérből. A mozgásszervi következmények is szó szerint fájdalmasak lehetnek, a nagyobb testtömeg ugyanis nagyobb terhelésnek teszi ki az ízületeket, károsíthatja az ízületi felszíneket burkoló porcot, ezáltal fokozhatja az ízületi fájdalmat.

A leginkább célravezető persze az, ha esélyt sem adunk annak, hogy elhízzunk. Amennyiben az étrendünk egészséges és eleget mozgunk - a preventív céllal ajánlott lépésszám napi 10.000 lépés -, máris sokat tettünk a túlsúly ellen. Jó hír, hogy a legtöbb esetben jól megválasztott, személyre szabott diétával és mozgással a kialakult túlsúly is legyőzhető. A különböző, gyakran gyors eredményt ígérő diétákkal kapcsolatban ugyanakkor számos tévhit kering a köztudatban - ezek közül mutatunk most be néhányat annak érdekében, hogy a fogyásra vonatkozó elhatározásunk valódi eredménnyel járjon.

1.    tévhit: a diéta elég, ha csak rövid ideig tart, de legyen intenzív.

Valóság: a “diéta” kifejezés alatt sokkal inkább kell értenünk az étkezési szokásaink összességét, mintsem a hagyományos értelemben vett fogyókúrát, amit elegendő csak egy-két hétig vagy hónapig követnünk. A célravezető hozzáállás az, ha étkezésünket egészségesebbé tesszük, az új szokásainkat beépítjük a mindennapjainkba úgy, hogy ezek váljanak a megszokott normává.  

2. tévhit: a koplalás gyorsíthatja a fogyást.

Valóság: ha a bevitt tápanyag mennyiségét hirtelen és drasztikusan csökkentjük, éhesek leszünk, ami végül oda vezethet, hogy komplett tálcányi fánkot vagy hamburgert falunk be egyszerre. A koplalás helyett tanuljuk meg értelmezni testünk jelzéseit, ismerjük fel, mikor vagyunk éhesek és törekedjünk arra, hogy éhségünket kiegyensúlyozott összetételű és mérsékelt mennyiségű ételekkel űzzük el. 

3. tévhit: csak az számít, amit a mérleg mutat.

Valóság: ha a kiegyensúlyozott étrend mellett eleget mozgunk is, az az izomtömeg megnövekedésével járhat. Ez pedig akár súlygyarapodáshoz is vezethet - de egyben ahhoz is, hogy testünk összességében sokkal egészségesebb lesz.

4. tévhit: a diéta alatt tilos “csalni”.

Valóság: táplálkozási szakemberek szerint nem bűn, ha néhanapján eltérünk a szigorú terveinktől. A “túlevés” - ha nem minden nap történik meg velünk - nem feltétlenül okoz gondot abban az esetben, ha az étrendünket egyébként már sikerült átállítani a teljes kiőrlésű gabonák és sovány fehérjék irányába.


5. tévhit:  A gyümölcslé egészséges, bármennyit ihatunk belőle.

Valóság: a dobozos gyümölcslevek nagyon sok cukrot tartalmaznak, így kalóriában dúsak, tehát hizlalnak. Válasszunk alacsony energiatartalmú gyümölcslevet, és abból is tartsunk mértéket. A legjobb szomjoltó a víz.

6. tévhit: A sikeres fogyás titka a kalóriaszámlálás.

Valóság: bár a kalóriaszámlálás nem haszontalan, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy egészséges étrendet alakítsunk ki. Ennek oka az a tény, hogy a kalóriák megrögzött számolása nem veszi figyelembe mindazon építőelemek meglétét, melyekre testünknek szüksége van. A kalóriák számolgatása mellett figyelnünk kell tehát arra, hogy kiegyensúlyozott mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és vitaminokat vigyünk be a szervezetünkbe. 

7. tévhit: Sportolni fárasztó, a fogyáshoz elég, ha csak koplalunk. 

Valóság: Sokkal nehezebben fogyunk, ha a nem fokozzuk a testmozgás mértékét. A sport utáni elégedettség önbizalmat ad, ami fontos a fogyókúrában. Ráadásul a megfelelő intenzitású mozgás után a fokozott energiafelhasználás még egy ideig fennáll, így hosszabb ideig égetünk zsírt, mint amennyi ideig mozgunk. 

Összefoglalóan elmondhatjuk: ahelyett, hogy “turbódiétáktól” vagy csodaszerektől várnánk az azonnali eredményt, a túlsúlyt sikerrel és hosszú távon olyan életmódváltással tudjuk csak legyőzni, ami egyszerre jár egy kiegyensúlyozott étrend kialakításával és rendszeres mozgással. Ha kitartóak vagyunk, meglesz az eredménye.   
 

Források:
https://www.oecd.org/health/obesity-update.htm
http://www.nbcnews.com/id/7209499/ns/health-health_care/t/us-life-expectancy-may-drop-due-obesity/#.XGq5ZFxKiMo
 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×