Béres mozgás – Fedezd fel a Bükki- és Aggteleki Nemzeti Parkokat a Varázslatos Magyarország természetfotóival

Fedezd fel a Bükki- és Aggteleki Nemzeti Parkokat a Varázslatos Magyarország természetfotóival

Ha szívesen kiszakadnál a város és a mindennapok forgatagából, hétvégén irány a természet! Magyarország számos természeti kincsben bővelkedik, és a nemzeti parkjaink a legjobb helyek, hogy felfedezd ezeket a varázslatos tájakat. Cikksorozatunkban ezért a Varázslatos Magyarország lenyűgöző természetfotói segítségével bemutatjuk a 10 Nemzeti Parkunkat, amelyek rengeteg izgalmas kirándulási lehetőséget kínálnak és kiemeljük azokat a látnivalókat, amiket mindenképp érdemes útba ejteni. Kirándulás ajánlóinkban végigvezetünk vadregényes tájakon, hegyeken, völgyeken, patakokon és barlangokon.

Kezdjük az ország északi- északkeleti részének felfedezésével: a Bükki-, és az Aggteleki Nemzeti Parkkal! 

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegységben fekszik. 1977-ben alapították, így az egyik legrégebbi nemzeti park hazánkban. Változatos természeti kincseket találhatunk itt: vízeséseket, tavakat és hűs barlangokat. Az itt található bükkös őserdőben több száz éves fák is állnak.

Fotó: Katona Péter / Varázslatos Magyarország

Látnivalók:

A Bükki Nemzeti Parkban számos látványosság található, amelyeket érdemes felvenni a listára:

Fotó: Kozma Attila / Varázslatos Magyarország
  • Lillafüreden a Palotaszálló és a Hámori-tó mellett érdemes megnézni a Lillafüredi vízesést is és az Anna-barlang, illetve a Szent-István barlang rejtett élővilágát és különleges képződményeit is. Libegőből a magasból is megcsodálhatjuk a tájat, illetve itt található az egyik legszebb vonalvezetésű kisvasút is, amelynek útja meredek hegyoldalakon, alagutakon és völgyhidakon is keresztül vezet.

 

Fotó: Kozma Attila/ Varázslatos Magyarország

  • Érdemes megmászni a fák lombja fölé magasodó Milleniumi kilátótornyot, ugyanis belátható innen a Bükk hegység hullámzó, színpompás domborzata és hegyvidéki települései, sőt, tiszta időben még a Tátra csúcsai is.

 

 

  • A Szalajka-völgy szintén kellemes kirándulóhely, ahol a Gloriett-tisztáson piknikezhetünk, az Istállóskői-barlangban barangolhatunk és megkóstolhatjuk a helyi éttermek pisztrángos fogásait. A Fátyol-vízesés 18 lépcsőfokon, 17 méteren keresztül lecsorgó karsztvize is várja a látogatókat. Itt is tehetünk egy romantikus utazást a Szilvásváradi Erdei Vasúttal a vadregényes erdei tájon.

Fotó: Suhajda Erik / Varázslatos Magyarország

 

Aggteleki Nemzeti Park

A cseppkőbarlangjáról híres Aggteleki Nemzeti Park volt az első, melyet a geológiai értékek védelmére hoztak létre. A park területén található mészkő több, mint 200 millió évvel ezelőtt rakódott le, a karsztjelenségek az ezt követő időszakban alakultak ki. A cseppkőbarlangok és karsztjelenségek ma már az UNESCO Világörökség részeit képezik.

Fotó: Koncz Péter / Varázslatos Magyarország

Látnivalók:

A Bükki Nemzeti Parkban számos látványosság található, amelyeket érdemes felvenni a listára:

Fotó: Koncz Péter / Varázslatos Magyarország
  • Az Aggteleki Nemzeti Parkban több mint 200 föld alatti csodavilágot rejtő barlang található, melyek közül 25 fokozottan védett. A legismertebb a Szlovákiába is átnyúló, de nagyrészt Magyarország területén elhelyezkedő Baradla–Domica-barlangrendszer, mely világrekorder: a 25 kilométeres kiterjedésű barlangrendszer a 
     a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja.

 

Fotó: Sélley Szabolcs / Varázslatos Magyarország
  • Jósvafő és a smaragdzöld színű Tengerszem-tó: a festői településen található a mészköves talajon kialakult Tengerszem-tó is kiváló célpontja lehet egy könnyű erdei kirándulásnak. A völgyben fekvő tó könnyen megközelíthető a Tengerszem Szálló parkolójából pár perces sétával. A tavat mesterségesen, a Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából, forábban malom működött itt. Leginkább tavasszal érdemes megtekinteni, a magasabb vízállás időszakában. 

 

Fotó: Kövesi Eszter / Varázslatos Magyarország
  • Jósvafőtől 1 kiloméreterre, a gergés-lápai legelőn csodálható meg hazánk legnagyobb hucul ménese is, mely egy olyan fajta ló, amely nagyon közel áll genetikailag az ősi vadlovakhoz és a honfoglaló magyarok lovához. Lovaglásra a jósvafői Kúria Lovasbázisban van lehetőség.

 

 

 

További természetfotókat és érdekességeket találsz a Varázslatos Magyarország képei között és Aggteleki Nemzeti Parkról szóló cikkei közt is.

Ha pedig élőben is szívesen megnéznéd a legkiválóbb természetfotókat, látogass el a Varázslatos Magyarország kiállítására, mely április 4-től május 4-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatóit. A Varázslatos Magyarország küldetése, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, s ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. További információkat és a kiállítás további időpontjait és helyszíneit ide kattintva éred el.

Forrás és képek: Varázslatos Magyarország
 

Kapcsolódó cikkek

×