Felfekvés: küzdelem a mozdulatlanság ellen

A felfekvés veszélyes népbetegség. Írásunkból megtudhatja, hogyan védekezhetünk ellene, és milyen kihívásokat tartogat a gyógyítása.  

Az egészséges, kiegyensúlyozott élethez szükségünk van a rendszeres testedzésre. Ennek intenzitása természetesen a kor előrehaladtával csökkenhet, és sajnos bekövetkezhet az is, amikor az előrehaladott kor vagy valamilyen betegség miatt tartós fekvésre kényszerülünk. Ez az állapot nagyon megterhelő az emberi szervezet számára, és ilyenkor kell szembenéznünk egy nagyon alattomos betegséggel, a felfekvés kockázatával.   

Kevesen tudják, hogy a felfekvés (decubitus) - népegészségügyi probléma. A folyamatos fekvésre kényszerülő, jellemzően idős emberek életminőségének zuhanása, a kezelés összetett és költséges volta komoly kihívás elé állítja a betegeket, az egészségügyi rendszert, illetve értelemszerűen az ápoló családot.  

A felfekvés fájdalmas, az emberi méltóságot próbára tevő betegség, amiről általában akkor szerzünk csak tapasztalatot, amikor közvetlen környezetünkben kell szembesülnünk vele.

 

A felfekvések a helyzetváltoztatásukban gátolt, tartósan fekvő betegek bőrén dörzsölő, nyíró, nyomó erőhatások révén jön létre. Leggyakrabban a nyomásnak leginkább kitett keresztcsonti, illetve fartáji részeken, továbbá a könyök, térd, boka és sarok területén jelentkezik. 

A betegség kialakulása

A felfekvés, vagy más néven nyomási fekély fokozatosan alakul ki. A bőr elszíneződésével kezdődik, amihez bőrmelegedés, keményedés, ödéma is társulhat. A következő fokozatban kialakul a hámhiány a bőrön, ami klinikai szempontból hólyagnak vagy horzsolásnak tekinthető. Ha ebben a fázisban sem kap segítséget a beteg, a hámhiány a bőr alatti szövetek sérüléséhez, illetve elhalásához vezethet. Akut helyzetben a fekély nagy kiterjedésű roncsolódással, szövet elhalással, sőt csont-, izomsérüléssel teljesedik ki.

A felfekvés kapcsán azért is nagyon fontos a megelőzés, mert a károsodás a bőr mélyebb rétegeiben kezdődik el és csak később jelentkezik a felszínen. Ebből az következik, hogy a felfekvési fekélyre utaló első jelek, a folyadék felhalmozódás (ödéma), és bőrpír, illetve a fekély kialakulása között kevés idő telik el.

Az állandó fekvés által leginkább igénybe vett testrészeink. Ezeken a pontokon támad a legtöbbször a felfekvés.

Az állandó fekvés által leginkább igénybe vett testrészeink

A felfekvés kezelése a klinikai gyakorlatban az ágyhoz kötött betegek alapos kivizsgálásával kezdődik, amely kiterjed többek között a fizioterápiás és táplálkozási kórtörténetre, természetesen a fizikális és mozgásállapot felmérésére, illetve orvos rendelése esetén diagnosztikai vizsgálatok is készülhetnek. Az eredmények alapján készül el az egyénre szabott ápolási terv, amely magában foglalja a megelőzést, illetve a kialakult felfekvés kezelését. Ez az ápolási terv tartalmazhatja a nyomás elosztásra használt készülékek, eszközök alkalmazását is. Az ápolási terv célja, hogy szakképzett ápolók közreműködése mellett a beteg mozgatásával vagy forgatásával megakadályozzuk a felfekvések kialakulását, illetve súlyosbodását. Abban az esetben, ha a beteg otthoni ellátást kap, fontos, hogy hozzátartozóként mi is tisztában legyünk az ápolási tervvel, illetve hasznos, ha a gyakorlati lépésekkel is tisztában vagyunk.

A beteg állapotának folyamatos figyelemmel kísérése

A felfekvés kezelése egy aprólékos, sok türelmet, kitartást és precizitást megkövetelő terápiás folyamat. Az ápolás mellett fontos, hogy folyamatosan dokumentáljuk egyrészről a beteg állapotát, másrészről a mozgatások, forgatások időpontját. Ez utóbbi kapcsán jó, ha tudjuk, hogy a helyzetváltoztatás nélkül maximálisan megengedett időszak általában nem lehet több mint 2 óra. A nyomási fekély állapotát naponta, de legalább hetente egyszer ellenőrizni kell. Abban az esetben, ha a beteg állapota romlik, értelemszerűen módosítani kell az ápolási terven, a forgatások időbeosztásán.

Felfekvéses betegek segítségére szolgáló eszközök

A beteg helyes fekvésének kialakítása kulcsfontosságú. Nagyon fontos, hogy az ápolt ne az úgynevezett kicsontosodó testrészein feküdjön. Amint azt említettük már, a térd, a sarok, a boka, a keresztcsont környéke, illetve a far rész nem lehet tartósan nyomás alatt. Amennyiben valamilyen más körülmény miatt az orvos utasítására ez nem megoldható, akkor szükség lesz olyan eszközökre, amivel ellensúlyozhatjuk az állandó fekvés okozta igénybevételt. Ilyen például a váltakozó nyomású matrac. Ezek a speciális gyógyászati céllal gyártott eszközök általában az akut felfekvési tünetekkel küzdő betegek számára ajánlott, illetve olyan ápoltak részére, akik naponta több, mint 15 órát töltenek fekvő helyzetben. Fontos, hogy csak olyan eszközt vásároljunk, amely rendelkezik a megfelelő minősítő bizonyítvánnyal. A váltakozó nyomású matrac egy kompresszor segítségével gyöngéd masszázs segítségével csökkenti a különböző testfelületekre nehezedő nyomást, ezáltal élénkítve a vérkeringést, illetve a testrészek vérellátását. A matracot értelemszerűen otthoni ápolás esetén is használhatjuk, egyszerűen rá kell helyezni az ágybetétre és lepedővel be kell takarni. Mivel a váltakozó nyomású matracok általában PVC bevonatúak, jól tisztíthatók, érdemes beszerezni hozzájuk alkoholos fertőtlenítő sprayt is.

Bőrvédelem és mozgás

A test felületének ápolása is kiemelten fontos a felfekvés elleni küzdelem során. Törekednünk kell arra, hogy az ápolt bőre tiszta, hidratált legyen. A felfekvés kialakulása és kezelése kapcsán fontos a bőr szárazon tartása is. Bármilyen nedvedzés esetén találjuk meg annak forrását, legyen szó inkontinenciáról, izzadásról, vagy sebváladékozásról, és igyekezünk kiküszöbölni.

A felfekvés tüneteinek megelőzését és mérséklését értelemszerűen nagyban segítheti a mozgás. Ha lehetséges, az ápolt minél többször keljen ki betegágyából, végezzen önálló mozgást. Az ágy elhagyása ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki kihívás is egyben. A felfekvés ellen ezért beszélgetéssel, biztatással, lelki törődéssel is harcoljunk.

Abban az esetben, ha a beteg erőállapota megengedi, a fizioterápiás gyógytorna fontos segítség. A szakember ilyenkor olyan gyakorlatokat állít össze, amik révén javul a test keringése, a vénák visszaáramlása. A vérkeringést a tornagyakorlatokon kívül javíthatjuk masszázzsal is. A gyógytorna fentieken kívül segíti a mozgásterjedelem növelését, ami által a beteg biztosabban mozoghat. Ugyanezt a célt szolgálja a célzott izomerősítés. A fájdalomcsökkentés és az esetleges sebgyógyulás érdekében itt is rendelkezésre állnak kiegészítő eszközök. Ilyen az elektrostimulációs TENS kezelés, amely enyhe elektromos áram precíz adagolásával vált ki fájdalommentességet, továbbá a seb- és bőrpanaszok enyhítésére polarizált fényű, vagy ultraibolya sugárzást is alkalmazhatunk.

Sebkötözés

A felfekvéses betegek nagyon gyakran szorulnak kötözésre. Ezt a feladatot szakképzett ápolók végzik alapesetben, de az otthonápolás során nekünk is érdemes foglalkoznunk ezzel. Az optimális sebellátás alapvető feltétele a megfelelő sebkötözőszerek beszerzése. Az orvossal, szakápolóval egyeztetve alakítsunk ki otthon készletet erre. A megfelelő sebkötözés segít a megelőzésben, az ép szövetek védelmében, illetve a fekélyes részek kezelésében.

Sok erőt!

Ahogy azt az előzőekben leírtakból láthattuk, a felfekvés valóban komoly fizikai és mentális kihívást jelent a betegnek és gondozóinak egyaránt. Fegyelmezettséggel, alaposággal és persze sok szeretettel ezekben a nehéz időkben is felül lehet kerekedni a kihívásokon. Sok erőt kívánunk mindenkinek ehhez!

 

Felhasznált irodalom:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A decubitus rizikófelmérése, prevenciója és kezelése; Készítette: Az Ápolási Szakmai Kollégium

EPUAP Guide Lines On the role of nutrition in pressure ulcer prevention and management G.Bennett, M.Clark, J.Schols, G.Benati, G.Langer, P.Jackson, B.Kerry: EPUAP Rewiew . 2003. 2.Vol.5. 50-53.

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×