Béres mozgás – Hogyan vágjunk bele a futásba 40 felett?

Hogyan vágjunk bele a futásba 40 felett?

Futás kapcsán egy jelige van: soha nem lehet későn elkezdeni.

Mielőtt azt gondolná, 40 felett már nem érdemes sportteljesítményekről beszélni, csak pillantson Lubics Szilviára: a háromgyerekes családanya (aki egyébként civilben fogorvosi praxist működtet) 43 évesen nyerte meg élete első 100 mérföldes futóversenyét úgy, hogy a férfiak mezőnyéből is csak egy futó előzte meg.

Persze nem kell mindenkinek ultrafutó legendává válnia, aki úgy dönt, 40 felett vág neki a rendszeres sportolásnak. Szabályok azonban itt is vannak, és értelemszerűen minél idősebben kezdi el az ember, annál inkább érdemes komolyan venni azokat a tanácsokat, amik minden kezdő kocogónak szólnak.

Hogyan vágjunk bele a futásba 40 felett?

Teljesen mindegy, hány évesen kezdi a rendszeres futást az ember, az első lépések mindenki számára ugyanazok. Először is érdemes ellátogatni egy futó szaküzletbe, ahol szakemberek segítenek kiválasztani a lépéstípusunkhoz megfelelő futócipőt. Figyelem, 40 fölött semmiképpen ne döntsünk szakember segítsége nélkül, mert csúnya sérülés lehet a dologból.

A szakképzett segítség nem ér véget a futócipő kiválasztásánál, a futás modellezése után ugyanis hasznos tanácsokat kaphatunk olyan fontos kérdésekben is, mint a megfelelő testtartás, lábtartás, földre érkezés, illetve a megfelelő pulzustartomány vonatkozásában is. Arról nem is beszélve, hogy a cipő mellett az egyéb kiegészítőket (légáteresztő öltözet, futózokni, sőt akár futós mobilappok) illetően is kaphatunk fontos tanácsokat.

Lubics Szilvi kezdőknek szóló tanácsai közül az volt az első, hogy - hangozzék bármilyen furcsán - a futást nem tanácsos futással kezdeni. Először csak sétálni kell, aztán a séta és a kocogás kombinációjára érdemes váltani, és csak aztán szabad átadni magunkat a sebességnek.

Fontos, hogy a célokat reálisan fogalmazzuk meg. Nem szabad egyből hegymenetre váltani, és nem tanácsos elsőre terepen próbálkozni. A terep megválasztásánál is fontosabb, hogy az első távok se legyenek túlságosan hosszúak, hiszen az edzetlen szervezetnek is időre van szüksége, hogy megszokja az extra terhelést.

Tanácsok 40 felett

Mivel negyven felett átlagosan hat százalékkal csökken a sebesség, és a kort megsínyli a hajlékonyság, sőt a csontok sűrűsége is, két dolgot mindenképpen érdemes megtenni, még mielőtt sétából futásra vált az ember. Az egyik egy sportorvos meglátogatása (különösen, ha voltak korábbi sérülések is), a másik pedig néhány egyszerű erősítő gyakorlat elvégzése. Nem kell semmi komolyra gondolni, néhány guggolás, felülés, fekvőtámasz pont megteszi, csak hogy felébresszük a szervezetünket.

Mondanunk sem kell, milyen fontos a bemelegítés, azaz a test sportolásra kész állapotba hozása. Mivel 40 felett már az oxigénáramlás is lassabb, a bemelegítéshez javasolt intenzív mozdulatsorokat végezni: fussunk helyben 10-20 másodpercig gyorsan, aztán további 30 másodpercig vegyünk vissza a tempóból. Ezt ismételjük meg néhányszor, így nem csak a futás alkalmával használt izmok melegszenek be, de a pulzusunk is felveszi a kocogás ritmusát.

A helyben futás egyébként más miatt is fontos és hasznos. A testünk jeleket küld számunkra, és ha a helyben futás közben fájdalmat érzünk, túlságosan elfáradunk, vagy túl magasra szökik a pulzusunk, azonnal álljunk le. A pihenőnap nem ördögtől való gondolat, különösen nem az 40 felett, és érdemes türelmesnek lenni, mert egy kellemetlen sérülés sokkal hosszabb időre tart minket távol a sportolástól.

A negyven év felettieknél fontos szerepe van az úgynevezett cross trainingnek, azaz keresztedzésnek is. Ez azt jelenti, hogy a futás mellett más, kiegészítő mozgásformákat is végezzünk. Tökéletes az úszás, a kerékpározás, sőt a jóga is, ha viszont egyikre sincs időnk, akkor arra figyeljünk, hogy hetente legalább egy, de negyven felett lehet több pihenőnapot is tartsunk.

Folyadék és energia

A futóknak szóló étkezési tanácsok negyven felett válnak igazán fontossá. A korábban is említett csontsűrűség-csökkenés idősebb korban már könnyebben vezethet fáradásos töréshez, ezért a kalcium és D-vitamin bevitel elsődleges fontosságúvá lép elő. A kulcsszó: tejtermék és hal: jó a szardínia is, de még jobb a zsírosabb lazac, jöhetnek a lassan felszívódó zöldségfélék is.

A folyadékbevitel, illetve az utánpótlás szintén nagyon fontos. A kiszáradás a fiatalokra is komoly veszélyt hordoz, az idősebbeknél pedig különösen fontos az izzadással elveszített folyadék és ásványi anyagok pótlása.

Kapcsolódó cikkek

×