Hajlítsa a térdét könnyedén – tudjon meg mindent a térdízületről!

A térdünkben található az egyik legfontosabb és legbonyolultabb ízületünk. Ebben a cikkben gyógytornászunk segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, és okokat, amik a térdfájdalom hátterében állhatnak.

Mit kell tudni a térdízületről? 

A térd ízületének kitüntetett szerepe van testünk alkotóelemei között. Azon kívül, hogy ez a legnagyobb méretű ízületünk, a legkomplexebb felépítésű, valamint – mivel alapvetően enélkül elképzelhetetlen a járás, a futás és az ugrás – ez egyben mozgásunk esszenciája is. Felépítése alapján a csuklóízülethez, mozgástartománya alapján viszont leginkább a könyök ízületéhez hasonlítható. Ez azt jelenti, hogy összesen kétféle irányban mozgatható: egyrészt hajlítható-nyújtható, másrészt kifelé és befelé rotálható (ám ez a rotálás csak akkor lehetséges, ha térdünk nincs kinyújtva). Mivel egy instabil ízületről van szó, ezért az átlagosnál sűrűbben sérülhetnek meg a térdszalagok és a térdben található porcok.

Milyen térdfájdalmai lehetnek egy egészséges embernek?

Számos oka lehet térdfájdalmainknak. Az egyik leggyakoribb a húzódás, ami főleg az előző fejezetben tárgyalt instabilitás miatt alakulhat ki. Emellett sportsérülések is állhatnak a fájdalom hátterében, például a sokat emlegetett „futótérd” és az „ugrótérd”. Ennek a két tünetcsoportnak (mivel ezek nem egy-egy konkrét betegséget jelölnek) a közös jellemzője, hogy általában terhelés, sportolás vagy lépcsőzés közben jelentkeznek a fájdalmak a térdkalács alatt, amik csak a mozgás abbahagyása után enyhülnek.

Mitől „kattog” a térdünk?

Régebben az orvostudomány úgy vélekedett, hogy az ízületek kattogását, ropogását ízületi gyulladás okozza. A modern kutatások azonban kimutatták, hogy ezek hátterében alapvetően teljesen természetes, ártalmatlan élettani folyamatok állnak. A tisztán hallható hangokat három különböző dolog okozhatja: a térdben lévő egyenetlen porcfelszínek összedörzsölődnek, az ínszalagok megfeszülnek, vagy az ízületi folyadékban lévő apró gázbuborékok szétpukkannak. Ezek azonban nem járnak fájdalommal – ezért, ha a kattogás mellett hasogat is a térdünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Gonda-Geszler Cecília, a Béresmozgás gyógytornásza és manuálterapeutája segítségével összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tanácsokat és tippeket, amiket betartva megőrizhetjük térdízületünk egészségét. 

Hogyan lehet megőrizni a térdízület egészségét?

Gonda-Geszler Cecília: A 4 legfontosabb dolog, amit tehetünk: viseljünk megfelelő cipőt, igyunk elegendő mennyiségű vizet, sportoljunk kíméletesen, és étkezzünk kiegyensúlyozottan, vagy ha ez nem megy, fogyasszunk porctámogató kiegészítőket.

Milyen mozgásformák kíméletesek a térdízülethez?

G.-G. C.: Ez javarészt a testfelépítéstől, valamint a hétköznapi tevékenységektől függ, de mindenképp érdemes erről gyógytornásszal konzultálni. Amit ajánlani szoktunk az a biciklizés (megfelelő ülésmagassággal!), illetve a – mellúszás kivételével – az úszás.

Milyen mozgásformákkal lehet erősíteni a térdet? 

G.-G. C.: Ha kifejezetten a térd ízületet szeretnénk erősíteni, akkor a gyógytornát ajánlom. Mindennek az alapja a talpi boltozat, vagyis a kis talpizmok erősítése, aztán a törzsizomzat. Ezután, ha már van egy stabil vázunk, akkor a csípő és térd körüli izmok erősítése ajánlott.

Hogyan ronthat a túlzásba vitt sportolás az ízület állapotán?

G.-G. C.: A sportolástól csökken az ízületek víztartalma, mikrorepedések alakulnak ki az ízfelszíneken és idő előtti degeneráció lép fel – ezzel együtt pedig megjelenik a fájdalom.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a sport utáni térdfájdalmakat?

G.-G. C.: Legfőképp válasszunk számunkra megfelelő sportot! A fájdalom nem egy természetes „utóhatás”. Viseljünk megfelelő minőségű sportcipőt, melegítsünk be, majd a végén nyújtsuk le az izmokat. 

Mit lehet tenni az „irodatérd” elkerüléséért?

G.-G. C.: A székünket állítsuk be úgy, hogy a csípőben-térdben legalább 90 fokos szög legyen, esetleg egy kicsit nagyobb, de semmiképp se üljünk mélyen. Időnként álljunk fel és sétáljunk egy keveset (például a vízivás sokat segíthet a gyakoribb felkelésben).

Milyen további otthoni módszerekkel lehet kezelni a térdfájdalmat?

G.-G. C.: Például masszázshengerrel. Ezen kívül kerüljük a térdelést, és ne guggoljunk hosszasan.

Melyek a „térdgyilkos” lábbelik? Milyen szempontok alapján válasszunk cipőt?

G.-G. C.: A lapos talpú balerina cipők és a magassarkúak előnytelenek a láb egészsége szempontjából. Fontos, hogy a cipőnk kényelmes legyen, tartsa a bokát és két kézzel meg tudjuk hajlítani. A hajlítás azért fontos, hogy a járás gördülési fázisánál kövesse a talp ívét, ne merevítse le – ezzel korlátozva a mozgását. Továbbá legyen legalább 5 cm-es sarokmagassága és ne nyomja a lábujjakat se.

Ha fájdalmaink vannak, mozgassuk vagy pihentessük a térdet?

G.-G. C.: Ez a fájdalom kialakulásától, mértékétől függ, de mindenképp keressünk fel egy orvost vagy gyógytornászt. Pihentetni nem feltétlenül szerencsés, mert letapadnak a szövetek, a keringés lecsökken, emiatt a felgyülemlett anyagcsere termékek sem szállítódnak el. Ha azt mondom, mozgassuk, az általában mindenkinél mást jelent, szóval mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Hűtsük vagy tartsuk melegen a fájó térdet?

G.-G. C.: Szintén sérülés, probléma kérdése. A hideget jobban szeretjük, de hideg vizes borogatást ne alkalmazzunk! Inkább vegyünk elő egy fagyasztott borsót és szakaszosan jegeljük. 
A meleggel mindenképpen óvatosan bánjunk, mert begyulladhat tőle az ízület, az izmoknak azonban kellemes ellazulást adhat. Összességében itt is azt mondom, hogy keressünk fel egy szakembert.
 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×