Hasznos tanácsok és tippek grillezéshez

Itt a jó idő, használjuk ki és töltsünk minél több időt a szabadban barátokkal, rokonokkal, unokákkal. A friss levegőn végzett sport, kirándulás, játék és főzés öröme semmihez sem fogható. Ilyenkor indul a kerti parti-, vagy a grillszezon, de előkerülnek a bográcsok is. A grillezett ételek nem csak finomak, de egészségesek is, ha betartunk pár alapvető szabályt.

A tábortüzes szalonnasütések, bográcsozások mellett manapság egyre népszerűbbek a grillrácsokon elkészített különféle pácolt húsok és szeletelt zöldségek. 

Amit a grillezéshez mindenképpen szerezzünk be

Ahhoz, hogy a grillezős baráti összejövetel gördülékenyen menjen, van pár dolog, amit mindenképpen be kell szereznünk. 

Grillsütő - ha nagyobb társaságra tervezünk kerti sütögetést, akkor érdemes hagyományos, faszenes grillsütőt választani. A gázgrill pedig főleg azoknak ajánlott, akik nem szeretnének sokat bajlódni a takarítással, hiszen ezek sokkal könnyebben tisztán tarthatók.

Grillgyújtó kémény - ez az eszköz kiválóan alkalmas a grillfaszén gyorsabb hevítéséhez és a grill begyújtásához. Így elkerülhetjük a begyújtó folyadék használatát, ami miatt égés közben káros anyagok kerülnének az ételre. Ezen okból fontos az is, hogy biológiai faszenet használjunk grillezéskor.

Eszközök - lényeges, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, hiszen a grillezés lehet veszélyes is, ha kapkodva, nem odafigyelve állunk neki. Éppen ezért készítsünk be a grillsütő mellé:

  • Hosszúnyelű fogót, amivel könnyebben tudjuk forgatni a húsokat, zöldségeket
  • Grillkefét a maximális tisztasághoz. Minden használat előtt fontos, hogy alaposan megtisztítsuk a grillsütőt, hiszen a korábbról a rácson maradt ételmaradék se nem higiénikus, se nem gusztusos és pillanatok alatt megég.

Jó minőségű alapanyagok - az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy egészséges ételek kerüljenek a grillrácsról a tányérokba, hogy megfelelő helyről szerezzük be a hozzávalókat (hentes, zöldséges). Csábító lehet, hogy időt spórolunk meg az előre csomagolt grillkolbászok és tartós pácban érlelt grillhúsok megvásárlásával, de higgyük el, az otthoni fűszerezés vagy pácolás sem vesz el hihetetlenül sok időt és még adalékanyagokat sem tartalmaz. 

Amire fontos, hogy figyeljünk grillezés közben

  • Lehetőség szerint soványabb húsokat, halakat, zöldséget, gyümölcsöt grillezzünk. Ezek eleve egészségesebbek, mint a nehéz, zsíros vörös húsok, ráadásul az olvadó zsír sem fog lecsöppenni a parázsra.
  • A zöldségek és a húsok számára otthon elkészített pác mindig sómentes legyen, így grillezés közben nem szárad majd ki. Utólag sózzunk, ha szükséges. A pác elkészítéséhez használhatunk hőálló olívaolajat, ecetet, zöldfűszereket, joghurtot, sört, vörösbort, szójaszószt, mustárt, fokhagymát, gyömbért, citromot. Legjobb, ha grillezés előtt pár órával bepácoljuk a húsokat és hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Sokkal ízletesebbek, aromásabbak és puhábbak lesznek az elkészült ételek. 

Receptötletek grillezéshez

Pácolt csirkehúsos saslik, kukoricás bulgurral

Hozzávalók:

80 dkg csirkemellfilé
2 db cukkini
2 db piros kaliforniai paprika
2 db TV paprika
3 db lilahagyma
20 dkg bulgur
kukorica
1 csokor friss petrezselyem
só, bors

Páchoz:
3 ek olívaolaj
1 pohár joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
fél csokor friss koriander


Elkészítés:
A fa nyársakat jó előre vízbe áztatjuk.
A csirkehúst és a megmosott zöldségeket is felkockázzuk. 
A páchoz összekeverjük az olívaolajat, a joghurtot, a reszelt fokhagymát, belerakjuk az aprított koriandert, sózzuk, borsozzuk.
A csirke- és a zöldségkockákat tetszés szerinti sorrendben felhúzzuk a nyársakra és alaposan bekenegetjük őket a páccal. Fél órát állni hagyjuk.
Közben a kukoricacsöveket meggrillezzük, a bulgurt pedig puhára főzzük. A kukoricacsőről levágott szemeket összekeverjük a már megpuhult bulgurral, a finomra vágott petrezselyemmel és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

Zöldfűszeres pácolt steak káposztasalátával

 

Hozzávalók:

személyenként 1 szelet marhasteak

Páchoz:
3 ek olívaolaj
3 ek szójaszósz
3 ek worchester szósz
3 szál újhagyma felkarikázva
só, bors
2 ek méz
fél csokor friss petrezselyem aprítva
aprított rozmaring
aprított kakukkfű

Salátához:
50 dkg káposzta
2 db sárgarépa
1 db alma
1 db lilahagyma
1,5 dl joghurt
1 dl majonéz
1 tk mustár
fél citrom leve
1 tk cukor
só, bors


Elkészítés:
A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, és alaposan bekenegetjük vele a húst. Minimum 3 órára hűtőszekrénybe tesszük, de akár már előző este is bekészíthetjük.
A salátához a káposztát és a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk fel, az almát és a sárgarépát mosás és hámozás után reszeljük le. Miután alaposan összeráztuk a zöldségeket, az öntethez keverjük el a joghurtot, a majonézt, mustárt, a citrom levét, sózzuk és borsozzuk és adjuk a darabolt zöldségekhez.
A steaket vastagsága szerint süssük készre, attól függően mennyire szeretnénk átsütni. 

A grillezés persze nem csak az előbbiekben felsorolt trükkök miatt szolgálja sikeresen az egészségünket, hanem azért is mert barátokkal, családdal összejönni és közösen sütögetni, közben pedig beszélgetve egymásra figyelni, igazán kellemes hétvégi program lehet.

Forrás:

https://www.grilltarsasag.hu/kezdo-felszereles-grillezeshez

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_grillezes_is_lehet_karos_az_egeszsegunkre/20130702120819?autorefreshed=1

http://www.foodandwine.hu/2010/06/09/rakkelto-grillezes-egeszsegesen/

http://tvpaprika.hu/cikkek/fitt-terito-menuk/receptek-az-egeszseges-grill-etelekhez/
 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×