Béres mozgás – Hogyan segíthet a gyógytorna a mindennapokban?

Hogyan segíthet a gyógytorna a mindennapokban?

Ahogy telnek az évek, sokunknak válik egyre nehezebbé a lépcsőzés, a lehajolás, az emelés és a derékfájás is egyre gyakrabban tör ránk. Hűvösebb, szelesebb időben ráadásul a mozgásszervi panaszok felerősödhetnek. Akár mozgásszegény életmódból fakad a panasz, akár egy műtét után van szükség a mozgástartomány bővítésére, a gyógytorna kiváló állapotjavító lehet. Hatására csökkenhet a fájdalomérzet, nagyobb mozdulatokra leszünk képesek, erősödik az izomzatunk, javul a mozgás-koordinációnk. De a mindennapi mozgás nemcsak az izmokat tartja karban, hanem a csontok épségéhez is hozzájárul. Szívesen élveznéd a gyógytorna előnyeit már ma? Könnyen követhető videóink testtájanként és izomcsoportonként mutatják be az egyszerű, otthon is végezhető gyakorlatokat.

Bemelegítés és légzőgyakorlatok

A gyógytornászok és a sportedzők nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a bemelegítést soha nem szabad megspórolni. Ezután – azaz meleg ízületekkel – könnyebb a mozgás, jobban esik a sportolás, emellett csökkentjük a csont- és izomsérülések kockázatát is. A minden ízületet átmozgató bemelegítést a gyógytorna előtt is végezzük el! A légzőgyakorlatok pedig segítenek több oxigénhez juttatni a szervezetünket. 

Csípő- és térdgyógytorna 

A csípő-, a térd- és a bokaízületek mindig nagy terhelésnek vannak kitéve, miközben fő feladatuk, hogy dinamikát adjanak a járásunknak. A mozgásszegény életmód gyakori következménye ezen ízületek mozgástartományának beszűkülése, amitől a járás fájdalmassá válhat. A gyakorlatok úgy lesznek hatékonyak, ha mindvégig szorítjuk a farizmokat, behúzzuk a köldökünket és a medencét stabilan tartjuk.

A nyak- és a vállizmok gyógytornája

A sokórás ülés, az irodai és számítógép előtt végzett napi munka kellemetlen következménye lehet, hogy a gerinc felső szakaszának izmai elgyengülnek vagy éppen merevekké válnak. A nyak és a vállöv tájékának gyógytornája segíthet ennek megelőzésében. Akkor végezzük helyesen a gyakorlatokat, ha közben a fejtetővel felfelé törekszünk és a vállakat lent tartjuk. 

Hátizom-erősítő gyakorlatok 

A hát- és a derékfájdalom nagyon gyakori, népbetegségnek tekinthető, pedig gerinctornával megelőzhető vagy enyhíthető. Már napi húszpercnyi tornával is sokat tehetünk a gerinc menti izmok fejlesztéséért és megerősítéséért. Az úgynevezett hanyag tartás beeső vállakkal igen gyakori testtartási hiba. A gyakorlat végzése közben ügyeljünk az egyenes tartásra és a leengedett vállakra! 
 

Nyújtás és levezetés

 Ahogyan kezdésnél a bemelegítést, úgy a testmozgás zárásakor a nyújtást és a levezetést nem szabad megspórolnunk. Gyógytornagyakorlatok után is szánjunk időt a megdolgoztatott izomzat nyújtására! Ezáltal elkerülhetjük az izomlázat is, és biztosan lesz kedvünk másnap újra tornázni. 

 

Ez a cikk is érdekelhet:


 

Hogyan enyhíthető gyógytornával a kézfájdalom? 

 

  

Kapcsolódó cikkek

×