Béres mozgás – Irány a szabad, kirándulásra fel! Ja, és az unokákat se hagyjuk otthon!

Irány a szabad, kirándulásra fel! Ja, és az unokákat se hagyjuk otthon!

Tavaszodik, minden nappal egyre tovább van világos és a hőmérséklet is sokkal barátibb, mint március elején. Itt a nagyszerű lehetőség, hogy elhagyva a várost, kirándulást szervezzünk a szabadba. Egyúttal tökéletes alkalom, hogy az unokákat is kimozdítsuk a számítógépek elől.

Manapság elég komoly generációs és kommunikációs szakadék tátong a nagyszülők és az unokák között, ami főleg a digitális technológia számlájára írható. 
Bár az utóbbi időben az idősebb korosztály körében is egyre gyakoribb az okostelefonok, tabletek használata, azonban az unokák beleszületnek ebbe a világba.
Mégis, ha szeretnénk egy olyan családi fórumot találni, ahol kötetlenül és kényszerek nélkül közelebb kerülhetünk egymáshoz, akkor az a kirándulás.

Reális célok

Az unokákkal eltöltött hétvége megtervezésekor a lényeg, hogy reálisan kalkuláljuk ki a túra nehézségi fokát, mind saját magunk edzettségéhez, mind az unokák életkorához mérten.  

A cél nem egy spártai megmérettetés, hanem egy kellemesen, a szabad levegőn eltöltött kirándulós nap, ahol egymásra tudunk figyelni. 
 

Irányadónak bemutatunk két lehetséges úti célt, ahová nagyjából életkortól függetlenül lehet vinni unokákat. Ezeken a helyeken ugyanis mindenki megtalálhatja a számára érdekes, izgalmas és szórakoztató látnivalókat, programokat. 

Tabajdi Mezítlábas Park

Egy igazán különleges, mégis könnyen teljesíthető túra, ráadásul az elejétől a végig nagyon jól fogunk szórakozni. A parkon természetesen a cipőt ledobva, mezítláb érdemes végigmenni. A városi léthez szokott unokáknak pedig bizonyosan egy merőben új, felszabadító élmény lesz. A nehezebb terepen (kisebb kövek, mulcs) pedig egymást támogatva, segítve lehet végighaladni. Az útvonal végén gyönyörű kilátás nyílik a környék településeire és akár a Vértesig is el lehet látni. Van lehetőség piknikre és körbekerített, mászókás játszótér is van a legkisebbeknek.
További információk a helyszínnel kapcsolatban:

Cím: Tabajd, Petőfi Sándor utca 2.
GPS koordináták:
N 47. 28,02797
E 18. 82,40827
http://mezitlabaspark.hu/ 

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Kis-Balaton térségében járva, mindenképpen érdemes egy szabadban töltött napot hazánk legnagyobb, látogatható bivalycsordájára szánni. A rezervátum egész évben látogatható, nyáron a szabadban, dagonyázva, télen pedig istállóban lehet a több, mint 200 állatot megfigyelni. Egy, a rezervátumon végigvezető, kitáblázott mesélő sétaút, állatsimogató, kiállítás, a kicsiknek pedig játszótér színesíti az összképet.
További információk a helyszínnel kapcsolatban:

Cím: Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum
GPS: 46.581817, 17.202902
https://www.bfnp.hu/hu/kapolnapusztai-bivalyrezervatum-kis-balaton

Ami pedig biztos befutó mindkét generáció számára, az a geoládák keresése. 
 

Bárhol (erdőn, mezőn, úton-útfélen) elrejtett ládákat, kis dobozokat kell a megadott GPS koordináták alapján megkeresni. Így lesz a céltalannak tűnő kirándulás izgalmas kincskeresés. A játékra előzetesen regisztrálni a www.geocaching.com oldalon lehet teljesen ingyenesen. A megtalált ládák apró kis ajándékokat tartalmaznak, amit mi magunk is kiegészíthetünk, vagy kicserélhetünk otthonról hozott tárgyakkal.

Egy kellemes kirándulással is már sokat tehetünk egészségünkért. Összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, hisz amellett, hogy a friss levegőn az unokáinkkal töltjük az időt, testmozgást is végzünk, mely elengedhetetlen az egészséges életmódhoz.
 

Kapcsolódó cikkek

×