Karácsonykor is legyen egészséges, ami finom!

Az ünnepek közeledtével az egyik legnagyobb dilemma, hogy mi legyen a menü? Ez hatványozottan okozhat fejtörést, ha túl vagyunk már egy sikeres életmódváltáson, és nem szeretnénk az egészséges ételekről lemondani karácsony és szilveszter idején sem. A család viszont igényli a hagyományos ízeket? Pár kisebb módosítással elkészíthetjük úgy a klasszikus menüsort, hogy az egészséges fogásokat tálalunk fel.

Egészséges ünnepek

Ha egy ideje már odafigyelünk, milyen alapanyagokból készítjük ételeinket, miért is hagynánk fel ezzel a jó szokásunkkal az ünnepek alatt? 

Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, kevésbé lesz megterhelő karácsonyi időszak:

  • Részesítsük előnyben a halat, ami amúgy is közkedvelt karácsonykor.
  • A sima búzaliszt helyett használjunk teljeskiőrlésű lisztet, ami lehet akár tönköly, vagy rozsliszt is.
  • A tejfölt, vagy a zsíros tejszínt helyettesítsük joghurttal, vagy kókuszkrémmel.
  • Fehér rizs helyett használjunk vadrizst, árpagyöngyöt, esetleg hajdinát.
  • Felejtsük el a panírozást, a csirkemell és a hal is egyszerűbben, gyorsabban és egészségesebben készül, ha a serpenyőben grillezést választjuk.
  • Köretnek pedig válasszunk salátát, vagy párolt zöldséget.
  • A cukor helyett pedig próbáljunk ki alternatív édesítőszereket (méz, agave szirup, xilit).
  • Szénsavas, cukros üdítő helyett igyunk vizet, gyümölcs- vagy rooibos teát.
  • Ami pedig a legfontosabb: a sok étkezéssel járó ünnepi időszakban se hanyagoljuk a testmozgást. Így nem csak az esetlegesen felszaladó plusz kilókkal szemben tudjuk megvédeni magunkat, de az emésztésünket is serkenti egy kiadós séta.

Íme 4 recept, ami a klasszikus karácsonyi fogások egészséges verziója lehet:

Finn halleves

Hozzávalók:

1 fej hagyma 
½ kg burgonya 
1 szál sárgarépa 
5 dkg vaj 
1 liter alaplé 
6 szegfűbors 
1 babérlevél 
40 dkg lazacfilé 
2 dl tejszín 
kapor 
 


Vajon dinszteljük üvegesre a hagymát, melyet sózzunk meg már az elején, hogy levet eresszen, és ne égjen le. A sárgarépát és krumplit vágjuk össze kis darabokra. Amikor a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, keverjük át és tegyük bele a babérlevelet, szegfűborsot. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Amíg a zöldségek puhulnak, kockázzuk fel a lazacot és vágjuk apróra a kaprot. Amikor a zöldségek már szinte teljesen megpuhultak, tegyük bele a lazacot és a tejszínt. A lazaccal együtt kb. 5 percig főzzük, legvégül hintsük meg egy kis kaporral.

Barnarizzsel készült töltött káposzta

Hozzávalók:

1 kg darált pulykahús
10 dkg előgőzölt barna rizs
4 ek sűrített paradicsom
2 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint
0.5 kg szálas savanyú káposzta
1 közepes fej savanyú káposzta
1 l víz    
 

 


A darált húst, az előgőzölt barna rizst, egy kanál sűrített paradicsomot, borsot, reszelt vörös-és fokhagymát keverjük össze. A savanyú káposzta nagyobb leveleit vágjuk ketté, és tölcsért formázva töltsük meg. Hagyjunk egy kevés tölteléket a levél nélküli gombócoknak, és apró káposztával tekerjük körbe, hogy ne essenek szét. Egy lábas aljára terítsük az apró káposzta felét. Erre kerüljenek a töltelékek, és fedjük be a többi apró káposztával. Töltsünk meg egy lábast vízzel, melybe keverjünk el 2-3 evőkanál sűrített paradicsomot. Legalább egy órán keresztül főzzük, amíg a rizs megpuhul.

Vörösáfonyás gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell
5 ek aszalt vörösáfonya
2 dl száraz fehérbor
20 dkg főtt gesztenye
1 tk szárított kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
2 ek olívaolaj
 


Az áfonyát 30 percre a fehérborba áztatjuk. Közben a pulykamellett felvágjuk, kiterítjük és fóliával letakarva kiklopfoljuk, majd sósszuk és borsozzuk.
A beáztatott áfonyát egy késes aprítóban darabosra aprítjuk a fokhagymával, főtt gesztenyével, kakukkfűvel, olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az áfonyás masszát a kiterített húsra kenjük és rúdba feltekerjük. Becsavarjuk alufóliába, mint egy szaloncukrot és 180 fokos sütőben 1 órán át sütjük. A fóliától megszabadítva bekenjük kevés olajjal és 200 fokon újabb 15 percig sütjük a tekercset.

Mézes bejgli teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók 4 rúd sütéséhez:

65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tojássárgája
2 ek. Méz
3 dkg élesztő
2 dl tej
25 dkg vaj
0,5-1 dl rum
Máktöltelékhez: 
25 dkg darált mák
1 dl tej
5 ek. Méz
1 db citrom reszelt héja
2 ek. Mazsola
2 ek. Rum
Diótöltelékhez:
25 dkg darált dió
1 dl tej
5 ek. Méz
1 db citrom reszelt héja
2 ek. Mazsola
2 ek. rum
 


A tejet langyosítsuk fel, adjunk hozzá egy csipet lisztet, morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük félre letakarva és 15 perc alatt futtassuk fel.
Közben a vajat morzsoljuk el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverjük össze az élesztős tejjel és a rumban feloldott mézzel. Gyúrjunk belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Áztassuk be a mazsolát rumba. Melegítsük meg a tejet, keverjük bele a darált diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járjunk el.
A tésztát osszuk 4 részre, és egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenjünk meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsuk rá a töltelékre, majd óvatosan tekerjük fel.
A tepsit vajazzuk ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli.
A tetejüket kenjük meg tojássárgájával, majd pihentessük legalább 20 percig, és utána tojásfehérjével is kenjük meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne.
Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje a tészta tetején, szurkáljuk meg villával és tegyük az előmelegített sütőbe – alul-felül sütés esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C.  30–35 percig süssük.
 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×