Béres mozgás – Miért ajánlott 50 felett a szenior jóga?

Miért ajánlott 50 felett a szenior jóga?

Nincs az az életkor, amikor le kellene mondanunk a mozgás öröméről, sőt sohasem késő elkezdeni, ha eddig még nem tettük meg. A lényeg, hogy aktuális fizikai állapotunknak, csontjaink teherbírásának megfelelő sportot válasszunk. Így ugyanis nagyobb lesz a testmozgásban az öröm-, mint a felesleges rizikófaktor. Ideális mozgásforma (nem csak szenior korban) a jóga.

A jóga az egyik legkomplexebb mozgásforma, mely lassítja az öregedés folyamatát, valamint harmóniába hozza testünket, lelkünket a minket körbevevő világgal.
 

Minden esetben, ha szeretnénk nekifogni egy új mozgásforma kipróbálásának, rendszeres testedzésnek, látogassunk el háziorvosunkhoz, vagy szakorvoshoz, aki tisztában van egészségi állapotunkkal és akivel átbeszélhetjük, mire is kell figyelnünk az adott sportnál. A jógánál is, mint minden mozgásformánál fontos a fokozatosság elve.

Miben hatékony a szenior jóga?

A jóga, ezen belül is a szenior jóga, kimondottan ideális az idősebb korban elkezdett mozgás gyakorlására, ízületi-, vagy gerincproblémák enyhítésére, egyáltalán a mozgás örömének (újra)felfedezésére. Itt a jógagyakorlatok középpontjában, ugyanis a mély légzés, a hát- és a gerinc helyes pozícionálása, illetve az ízületek és az izmok ellazítása áll. A lassan végzett gyakorlatok segítenek feltérképezni saját fizikai határainkat, anélkül, hogy veszélyeztetnék testi épségünket. 

A legtöbb mozgásszervi problémára enyhülést hozhat a helyesen kivitelezett és rendszeresen végzett szenior jóga.

Hatására ugyanis:

 • Javul az izmok vérellátása
 • Növeli az állóképességet, javítja a testtartást és az egyensúlyt
 • Javíthatja az alvásproblémákat 
 • A légzőgyakorlatok növelik a tüdőkapacitást, kiegyensúlyozottabbá teszik az idegrendszert
 • A lassan, statikusan végzett nyújtások idővel növelik testünk rugalmasságát, aminek minden pillanatban nagy hasznát vesszük majd

 

Hogyan vágjunk bele a jógába?

A legideálisabb, ha keresünk egy csoportos szenior jóga tanfolyamot, hiszen egy ilyen helyen szakképzett jógaoktató iránymutatása mellett tudjuk megkezdeni a gyakorlást, illetve elsajátítani az alapokat. Ez lehet akár fitness-, vagy jógastúdióban, esetleg a közeli művelődési központ által szervezett heti tanfolyamon. Az alábbi honlapon számos jóga stúdiót találhatunk: https://holjogazzak.hu/ 

Hasznos tippek a jógaórához

Ahhoz, hogy maga a szenior jóga gyakorlása is élvezetes legyen összegyűjtöttünk pár gyakorlati tanácsot, amire nem árt odafigyelni:

 • Lehet YouTube-videókból is segítséget meríteni a jóga elkezdéséhez, de a leghatékonyabb, ha szakoktató által tartott tanfolyamra iratkozunk be. Itt segítséget kapunk a jógagyakorlatok helyes kivitelezéséhez, és támogatást, motivációt a társaktól.
 • Kényelmes ruhában jógázzunk, hiszen a fókusz a mozgás helyes kivitelezésén kell, hogy legyen, nem a ruhán, ami esetleg szorít, csúszkál, gyűrődik, felcsúszik. A jógagyakorlatokat alapvetően mezítláb végzik, de ha valaki fázósabb, érdemes csúszásgátlós, ún. jóga zoknit beszerezni.
 • A gyakorlatokat próbáljuk meg a jógaoktató tanácsait pontosan lekövetve kivitelezni. Itt nem kell sietni, mindenre van idő. És persze nem kell nyakatekert produkciókat sem bemutatni.
 • Idősebb korban javasolt többféle eszközt igénybe venni a gyakorlatok során, de nem kell megijedni, mert ezek nagy része megtalálható az otthoni háztartásban is (szék, törölköző stb.) 
 • A legtöbb helyen adnak jógamatracot, de ha idővel rendszeresen szenior jógázunk, érdemes beruházni egy saját jógamatracba, ami megfelelően puha, nem csúszik és nem pöndörödik fel. 
 • Jógagyakorlás előtt pár órával már ne együnk, főleg nehezebb fogásokat. Persze ez igaz a legtöbb mozgásformára is.

 

50 éves kor felett sem kell lemondanunk sem a sportról, sem a mindennapi önfeledt mozgásról, csak meg kell találnunk a megfelelő testedzést, amivel karban tudjuk tartani magunkat. Legyen az természetjárás, tánc, szenior jóga, úszás, vízi-, vagy gerinctorna, gyaloglás, esetleg futás, a lényeg, hogy örömünket leljük benne.


Forrás:

http://www.egeszseg.hu/cikk/az-idoskori-testedzes-alapszabalyai

Kapcsolódó cikkek

×