Béres mozgás – Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

Ha a szervezetünk számára szükséges vitaminokra és ásványi anyagokra gondolunk, lehetnek olyanok, akik a kalciumon és a C-vitaminon nem jutnak túl. Kétségkívül ezek elengedhetetlenül fontosak a szervezet megfelelő működéséhez, de vannak még más nélkülözhetetlen ásványi anyagok is, mint például a magnézium, melynek hiánya tünetekkel járhat.

Miért is fontos a magnézium?

Ez a létfontosságú ásványi anyag fontos szerepet tölt be a szerveztünk számos biokémiai folyamatában, hiszen részt vesz több mint 300 enzim működésében. A magnézium többek között a sejthártyákon keresztül folyó anyagáramlást szabályozza, közvetve segíti az antioxidáns védekezésünket, és védi a sejtet a túlzott mennyiségű kalcium felvételtől.

A magnézium legnagyobb része a csontokban és a fogakban raktározódik, a többi az izmainkban és a lágy szövetekben található meg. 

A magnéziumnak jelentős szerepe van csontjaink és fogazatunk felépítésében és a testünk energiatermelésében is. A testünkben lévő magnézium közelítőleg csupán 1%-a található a vérben. Éppen ezért vérvizsgálattal viszonylag nehéz megállapítani a magnéziumhiányt. A magnéziumhiánynak számos tünete lehet, melyek együttes megléte hiányállapotra utalhat.

Magnéziumhiány néhány tünete

Az alábbiakban felsoroljuk a magnéziumhiány néhány jellemző tünetét, de más tünetek is előfordulhatnak.

Izomgörcsök
A magnéziumhiányban is jelentkező legismertebb tünetek egyike az izomgörcs. Ez a tünet azzal is összefügg, hogy a magnézium a kalcium és a kálium felhasználását is befolyásolja.
 

Átmeneti fáradtság
A magnéziumhiány esetén fokozódik az ideg- és izomingerlékenység, így még nehezebb lehet elviselni a kihívásokat, úgy érezheti az ember, nincs ereje felkelni az ágyból, és nap közben is hamarabb erőt vesz rajta a fáradtság.

Szívdobogásérzés
A magnéziumhiány okozta idegességet, ingerlékenységet, szorongást kísérő egyik fizikai tünet a szívdobogás érzése lehet. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá, hiszen jelentősen befolyásolja az életminőségedet.

Idegesség, ingerlékenység, koncentrálóképesség zavara
A csökkent stressztűrő képesség, az enyhe szorongás, a feszült idegállapot, a koncentrálóképesség zavara mind-mind a szervezetünkből hiányzó magnézium jelei lehetnek. 

Magnéziumhiány okai lehetnek 

  • fokozott fizikai igénybevétel, 
  • terhesség és szoptatás (a megnövekedett szükséglet miatt)
  • egyoldalú, hiányos táplálkozás (diéta, fogyókúra),
  • emésztési, felszívódási zavarok (bélbetegségek),
  • fokozott magnéziumvesztés (hasmenés, égési sérülés, egyes vizelethajtók szedése),
  • bizonyos speciális gyógyszeres kezelés (egyes antibiotikumok, immunszupresszív készítmények, kemoterápiás gyógyszerek).

A magnéziumhiány egyértelműen, de nem egyszerűen  beazonosítható hiányállapot, ezért érdemes figyelni a magnéziumhiányra utaló tünetek együttes jelentkezésre is. A magnéziumhiány alkalmasan megválasztott magnézium pótló készítménnyel megelőzhető és kezelhető. Természetesen a magnézium tartalmú ételek fogyasztásával is gondoskodhatunk a szervezet magnéziumellátottságának biztosításáról.


Béres tipp: A magnéziumhiányt szerencsére könnyű orvosolni. A Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtablettában a magnézium mellett annak felszívódását segítő B6-vitamin is található. Napi egy filmtabletta elegendő felnőtteknek és serdülőknek a magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére.
Vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


Kapcsolódó cikkek

×