Béres mozgás – Mozogjunk csontritkulással is!

Mozogjunk csontritkulással is!

Az egészséges életmód csontritkulás esetén sem képzelhető el mozgás nélkül!

A csontritkulás manapság egyre több embert érint, főként idősebb korúaknál és nőknél jelenik meg. Az egészséges életmód azonban esetükben is elképzelhetetlen mozgás nélkül - még ha a sport kicsit más is. Nézzük, mire kell vigyázniuk!

Sokan észre sem veszik, hogy csontritkulásuk van, míg el nem törik valamijük. ,,A csontritkulás a csont tömegének és sűrűségének folyamatos csökkenése, mely a csont minőségének és működésének romlásával jár, emiatt a csonttörés esélye megnő." - magyarázza a jelenséget Kelemen Vanda, a Fizioart gyógytornásza. ,,A csont szerves (kötőszöveti rostok, kollagén) és szervetlen (ásványi sók) részekből áll. A szerves alkotóelemek biztosítják a rugalmasságát, a szervetlenek a szilárdságát, ezek megfelelő aránya pedig a jó teherviselő képességet. A csont élő anyag, mely folyamatos átépülését, megújulását a funkcionális igénybevétel határozza meg, enélkül könnyebbé, törékenyebbé válik. Szerkezetében változás indul el, és létrejön az osteoporosis, a csontritkulás. Leggyakrabban a gerinc, a combcsont, a bordák és a csukló érintett."

A csontritkulás elkerülésében segíthet a tudatos, ásványi anyagokban, főleg kalciumban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás, hiszen a fizikai igénybevétel alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, a terhelés hatására nő, erősödik a csonttömeg is. A rendszeres mozgás segít a csontritkulás kezelésében is, hiszen képes késleltetni a csontbontó folyamatokat, segít elkerülni a csonttörést, enyhíti a fájdalmat. Annak sem tilos a fizikai igénybevétel és a mozgás, akinél már kialakult a csontritkulás, de érdemes óvatosnak lenni. Fontos, hogy orvosi vagy gyógytornászi kontroll mellett mozogjunk.

Így kezdjen hozzá!

Kelemen Vanda gyógytornász szerint a csontritkulás megelőzésére és kezelésére egyaránt az úgynevezett testsúly-terheléses gyakorlatok a legfontosabbak. A legegyszerűbb a gyaloglás (lehetőleg lapos és rugalmas talpú cipőben), ám fontos, hogy az ízületekre megfelelően hasson a terhelés. ,,A gyaloglás a csont regenerálódását segíti a felegyenesedett testhelyzetben végzett alacsony intenzitású, rendszeres terheléssel, amely a csontra megfelelő irányú erővel hat." - mondja a szakember.

A másik nagyon hatékony mozgásforma a csontritkulás javítására a gyógytorna. ,,Ennek célja az általános kondíció javításán túl, hogy az érintett terület körüli izomzatot és a törzsizmokat erősítsük, így az ízület és a törzs stabilitását növeljük. A gyengült és a zsugorodott izmok erősítése és nyújtása hozzájárul a helyes testtartáshoz, amit megtanítunk és gyakoroltatunk is." – sorolja a szakértő. ,,A gyógytorna során funkcionális gyakorlatokkal fokozzuk a mozgékonyságot, stabilitást és állóképességet. Különböző felegyenesedett és korrigált, álló és ülő testhelyzetekben végzett mozgásokkal, gyógytorna- és járógyakorlatokkal javítjuk a testtudatot, a testtartást, és mechanikai ingerrel hatunk a csontokra."

 

A gyógytorna is sport

A következő gyakorlatok a leggyakrabban zsugorodott izmok mobilizálására irányulnak, nagyban befolyásolják az egyes ízületek helyzetét, azaz a testtartásunkat. Ha megfelelő a testtartásunk, tehát a testrészeink egymáshoz képest jó helyzetben vannak, az izomzatunk is hatékonyabban dolgozik.

1. A sok üléstől és a cipőviseléstől az alsó végtag izmai rövidülnek, ami rontja a testtartást. Érdemes naponta megnyújtani a lábszár izmait. Ehhez szükség van egy összetekert jóga matracra vagy törölközőre. A bal láb lábujj párnáit tegyük a matracra úgy, hogy a sarok a talajon marad. Most jobb lábbal lépjünk kicsit előre, a testsúly maradjon a bal sarkunkon, a feneket pedig ne toljuk ki. A helyzetet tartsuk 60 másodpercig. Háromszor ismételjük lábtartás cserével!

2. A mozgásbeszűkülés a törzs felső részén, a mellkas, háti gerinc és vállízületek területén is jellemző. A mellizmok zsugorodnak, emiatt a hátizmok gyengülnek, a vállízület helyzete az ízületi tokban megváltozik, a felületes légzés miatt a mellkasi mozgások is csökkennek. Háton fekvésben helyezkedjünk el, a lapockát és a fejet párnával támasszuk alá! A derekunk alatt ne legyen párna, a fejünk ne essen hátra! A karokat nyújtva fej fölé emeljük úgy, hogy a tenyerek szembe néznek egymással, és a bordákat nem engedjük kiugrani előre. Oldalt csúsztassuk vissza karunkat a testünk mellé, mintha hóangyalt csinálnánk. A kezek legyenek a talajhoz közel. Tízszer ismételjük, lassan!

3. A guggolás, ha jól csináljuk, az egész testre nagyszerű hatással van. Erősíti és nyújtja a láb, a medence körüli és a medencefenéki izmokat és a törzsizmokat is. Kapaszkodjunk meg egy ajtókilincsben két kézzel, álljunk az ajtótól kartávolságra, csípőszélességű terpeszben, a lábfejek párhuzamosak legyenek! Guggoljunk le úgy, hogy a lábszárcsontunk függőleges marad: a medencét engedjük hátra, mintha egy távoli székre akarnánk leülni. A derék maradjon egyenes, a mellkast ne toljuk előre, a térdek ne közeledjenek egymáshoz, az állunkat biccentsük le, hogy a nyak ne feszüljön. A far- és lábizmok segítségével toljuk vissza magunkat álló helyzetbe! Tízszer ismételjük!

Minden gyakorlatot kezdjük kisebb mozdulatokkal, de pontosan végezzük! Idő kell a precíz kivitelezésig, de a rendszeres gyakorlással napról napra könnyebb lesz a mozgás!

Mi az, amit nem szabad?

Hogy átmenetileg milyen mozgás kerülendő, függ attól, hol van a csontritkulás, milyen mértékű és mik a tünetei. „Általánosságban az ugrálással járó mozgások nem javasoltak. Az érintett ízületterhelését, súllyal erősítését, extrém mozgatását kerülni kell. Érdemes tartózkodni a hirtelen mozdulatoktól is. A csigolyákat érintő csontritkulás esetén az előrehajlást és az ilyen testhelyzetben végzett tevékenységeket ki kell iktatni, illetve a gerinc csavaró mozgásait sem szabad erőltetni. A nagyobb súlyok emelése is kerülendő csontritkulás esetén. Egyensúlyproblémánál különösen fontos az extra támogatás, akár bot vagy kísérő személyében, nehogy elessünk. Tartsuk szem előtt az „Előbb gondolkozz, aztán mozdulj!" mondatot, alakítsunk ki megfontolt, óvatos és kontrollált mozgásszokásokat!" – tanácsolja a gyógytornász.

Étkezzen tudatosan!

A csontritkulás megelőzése, vagy a már kialakult betegség állapotának javítása érdekében javasolt odafigyelni a megfelelő kalcium- és D-vitamin mennyiség bevitelére. Ezek az építőanyagok elengedhetetlenek a csontok számára. Fogyasszunk naponta tejet, tejterméket, sajtot, joghurtot, kefirt és túrót, emellett jó választás a banán, a mogyoró, a mák és a brokkoli, mert ezek is tartalmaznak kalciumot. A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma, ezért napsütéses időben igyekezzünk rendszeresen a szabadba menni, a napsütéses órák számának csökkenésekor pedig törekedjünk a fontos anyagok pótlására!

Kapcsolódó cikkek

×