Béres mozgás – Nordic Walking: az erőtúra

Nordic Walking: az erőtúra

A skandináv sikersport egyszerű, kíméletes, cserébe viszont elképesztően hatékony. Videó!

Minden aktív ember életében eljöhet az a pillanat, amikor korábbi sport- vagy mozgásformáján változtatni kényszerül. Például aktív futók szembesülhetnek azzal, hogy valamilyen ízületi probléma vagy egyszerűen a korváltozás végleg megakadályozza a kocogás folytatását. Persze a mozgásváltozás olyan esetben is kihívás, amikor ülő életmódból szeretnénk egy kímélő, de aktív mozgásformára váltani. Itt jön képbe a Nordic Walking.

Biztosan találkoztunk már a turistaúton haladó, érdekes, színes síbotokkal dolgozó gyaloglókkal. Az első reakciónk talán az értetlenség lehet, de ne ragadjunk le itt! A Nordic Walking Európában már majd félszázados hagyományokkal rendelkezik. Ha röviden kellene megfogalmazni a sportág jelentőségét, akkor azt lehet mondani, a bottal túrázás a gyaloglás legkedvezőbb adottságait erősíti fel. Kitűnő testmozgás azoknak, akik számára a futás vagy az úszás valamilyen okból nem megvalósítható tevékenység.

Gyaloglással a jó egészségért!

Arra gondoltunk, a Nordic Walkingot szerencsésebb mutatni, mint írni, ezért megkértük Koltai András oktatót, a gyalogolj.hu kezdeményezés vezetőjét, hogy foglalja össze nekünk röviden ennek a mozgásformának történetét, illetve a legfontosabb tudnivalókat. Ezek előtt azonban mutatjuk, hogyan vall András arról, milyen jelentősége volt az egészségi állapota, illetve az egész életszemlélete szempontjából a mozgásnak, a Nordic Walkingnak:

András gyógyulása nem egyedi esemény. A Nordic Walking ugyanis nemcsak szabadidős elfoglaltságként hódít, számos gyógyászati területen rehabilitációs eszközként használják. Például a Balatonfüredi Állami Szívkórház alternatív dinamikus kardio edzésformaként ajánlja betegei számára a bottal túrázást. Térd vagy csípő protézis után a gyógytorna kiegészítéseként szintén javasolt eszköz az „északi járás”.

Honnan származik a sport? Mik ezek a botok?

A kérdések megválaszolásában ismét András színes elbeszélő stílusát hívjuk segítségül:

A "pálcák" hatalma

András beszámolója alapján a Nordic Walking mozgás- és élettani rendszerünkre gyakorolt áldásos hatásait a következő pontokban foglalhatjuk össze:

  • A Nordic Walking botok vagy pálcák használta révén, a gyaloglás során részben tehermentesülnek az ízületek.
  • A sima gyaloglással szemben az „északi járás” izmaink nagyobb hányadát mozgatja meg.
  • Az intenzitástól függően a szervezet kalória felhasználása 20-40%-kal magasabb, illetve rendkívül jó zsírégető tevékenység is egyben.
  • Javítja a testtartásunkat, megszünteti a nyak és váll merevségét.
  • És ami még nagyon fontos, kikapcsol, kiváló stresszoldó, lazító mozgásterápiás eszköz.

Nehéz megtanulni?  

Mennyibe kerül a bot?

Amennyiben érdekeli Önt is a Nordic Walking, és szeretné megvizsgálni a beruházás lehetőségét, akkor értelemszerűen a bot árára lehet kíváncsi. Az árak 5 000 Ft magasságában indulnak, 10-15 000 Ft-ért már profi eszközöket is találunk, illetve saját kutatásunk alapján azt mondjuk, egy botra maximum 20 000 Ft-nál többet nem érdemes költeni. Ha válogatni szeretne a Nordic Walking botok között, kattintson erre a linkre!

Kapcsolódó cikkek

×