Süssünk zamatos nyári gyümölcsökkel!

Elérkezett az évnek az a szakasza, amelyről egész télen álmodoztunk: bármikor friss gyümölcshöz juthatunk, akár a saját kiskertből, akár a piacon járva. Ráadásul szinte minden hónapban más-más gyümölcs érik: az áfonya és a barack a július-augusztusi időszak kincsei. Süssünk belőlük ínycsiklandó süteményeket az egész család örömére!

A friss gyümölcsök fogyasztása persze nem csak gasztronómiai szempontból lényeges. Az ízélményen túl az egészégre gyakorolt hatásuk is kiemelkedő. Egyszóval nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára.

Finom és egészséges nyári gyümölcsök

Az áfonya kiemelkedő élettani hatásokkal rendelkező bogyósgyümölcs. Alapvetően vadontermő növény, de természetesen nemesített változata is létezik, így saját kertben is tudjuk nevelni. Bátran lehet fogyasztani, kisbabáknak azonban még ne adjuk, hiszen apró magjai emésztési problémát okozhatnak az arra érzékenyeknek. Frissen a legegészségesebb, de a belőle készült sütemény, szörp, vagy lekvár is.
A sárgabarack nem csak lekvárnak, vagy süteménynek elkészítve finom, de nagyon egészséges is, mivel nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint. 

Isteni nyári gyümölcsös sütemény receptek

A nyári gyümölcsök frissen fogyasztva a legegészségesebbek, de változatosabbá tehetjük fogyasztásukat, ha süteményt, vagy desszertet készítünk belőlük. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani pár receptötlettel, akár ételérzékenység esetére is.

Cukormentes áfonyás muffin

Hozzávalók:

130 g puha vaj
120 g nyírfacukor
2 tojás
150 g rizsliszt
1 tk szódabikarbóna
3 érett banán
1 doboz natúr joghurt
1 marék áfonya
 

 


Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a nyírfacukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Amikor már szép habos, félretesszük a robotgépet és fakanállal keverjük hozzá a rizslisztet és szódabikarbónát.
Az érett banánt leturmixoljuk és hozzáadjuk a masszához. Végül hozzákeverjük a joghurtot és az egész masszát alaposan összekeverjük fakanállal. A masszát háromnegyedig töltjük a muffin formákba, majd a tetejére tesszük az áfonyaszemeket és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 20-25 percig sütjük.

Laktózmentes barackos túrótorta (20 cm átmérőjű tortaformához)

Hozzávalók:

Túróréteg:
400 g laktózmentes krémtúró
150 ml laktózmentes habtejszín
15 g vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 ek porcukor
3 tk zselatinpor

Barackos réteg:
800 g őszibarack
150 g cukor
½ citrom leve
1 ek zselatinpor

Kekszréteg:
250 g gluténmentes keksz
80 g olvasztott vaj
1 tk porcukor


Elkészítés:

A kekszet késes aprítóban ledaráljuk. Összekeverjük az olvasztott vajjal és a porcukorral, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk és a hűtőbe tesszük.
A túrós réteghez egy evőkanálnyi tejszínben elkeverjük a zselatint, a többi tejszínt kihabosítjuk. A krém többi hozzávalóját alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos tejszínt és a kihabosított tejszínt is. A tortaformába, a kekszes részre öntjük és visszatesszük a hűtőszekrénybe.
A meghámozott, felkockázott barackot összekeverjük a porcukorral, a citromlével és összefőzzük. Ha kész, leturmixoljuk és átpasszírozzuk szűrön, majd még egyet forralunk rajta. A zselatinport pár evőkanálnyi barackvelőben elkeverjük, majd a többihez visszaöntjük. Ezt is alaposan összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, mehet a túrós rétegre és pár órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy ez a réteg is kidermedjen.

 

FORRÁS:
https://eletforma.hu/receptek/meggyfagyi-hazilag-a-legfinomabb/
https://izeselet.hu/receptek/cseresznyes-clafoutis-glutenmentes/
https://www.nosalty.hu/recept/liszt-cukormentes-afonyas-muffin
https://cukrom.hu/liszt-es-cukormentes-bananos-afonyas-csokis-muffin/
https://streetkitchen.hu/fantasztikus-desszertek/laktozmentes-barackos-turotorta/

 

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön a legfrissebb tartalmakról!

Az alábbi mezők kitöltése kötelező.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. az űrlapon megadott információkat használja fel, hogy kapcsolatba lépjen Önnel. Kérjük, ossza meg velünk, hogy milyen módon szeretne hallani felőlünk:

×