Béres mozgás – Ülőmunkát végzel? Íme pár szuper átmozgató gyakorlat, hogy kivédd a káros hatásokat

Ülőmunkát végzel? Íme pár szuper átmozgató gyakorlat, hogy kivédd a káros hatásokat

Reggel leülsz az asztalodhoz és egész nap alig állsz fel? Egyre kevésbé vagy rugalmas és gyakran érzed merevnek a vállaidat?  Akkor az ülőmunka káros hatásai téged sem kerülnek el, de a jó hírünk, hogy már pár perces átmozgató tornával is sokat tehetsz az izmaidért és ízületeidért! Cikkünkben összegyűjtöttük a mobilizáló gyakorlatok előnyeit, és mutatunk 2 könnyen követhető, otthon is elvégezhető videót, amivel átmozgathatod a vállakat, karokat, a gerincet, derekat és lábakat is.

Miért káros az ülőmunka?

A „modern korunk” velejárója az órákon át tartó és gyakran rossz testtartással párosuló ülőmunka, aminek következményeként beszűkülhet a mozgástartomány. Erre tipikus példa, hogy sokunknak okoz gondot megérinteni a lábujjunkat előre hajolásnál, vagy törökülésbe ülni akár csak pár percig is, estére pedig feszültnek érezzük a nyakunkat, vállainkat. Ha neked is ismerősek ezek a fenti helyzetek, akkor érdemes megtanulnod és rendszeresen beiktatnod a napjaidba mobilizáló (átmozgató) gyakorlatokat.

Az átmozgató gyakorlatok előnyei:

  • Kompenzálják az ülés és a mozgáshiány negatív hatásait, segítenek megelőzni a mozgásszervi problémákat
  • Támogatják a megfelelő tartás kialakítását, mellyel elkerülhető a képernyőhasználattal gyakran járó görnyedtség, „sms nyak”
  • Segítségükkel kimozgathatod a merev, beszűkült izmokat, ízületeket, enyhítheted a feszülést, merevséget
  • Növelik a test – pl. vállak, csípő, kézfejek - mozgástartományát 
  • Javíthatod velük a szervezet vérkeringését és az izmok vérellátását
  • Ha reggel végzed, a gerinc menti izmok átmozgatása már nap elején feltölt energiával és segít a helyes tartás kialakításában, ha pedig este, akkor segít lezárni a napot, és megalapozhatja a nyugodt, pihentető alvást
  • Ráadásul a fizikai aktivitás kiváló stresszlevezető is, elősegíti a jókedvért felelős endorfinok termelődését

Tarts velünk, személyi edzőnk könnyen követhető, pár perces videókban mutatja be a javasolt gyakorlatokat! 

Frissítsd fel a derekad, csípőd és lábaidat!

Pilisy Zsófia személyi edző segítségével a lábakat a lábfejektől a combhajlító izmokon át egészen a csípőig átmozgathatod. Zsófi a gyakorlatok végzése közben felhívja a figyelmet a helyes kivitelezésre is. 
 

 

Nyakat, vállakat, karokat és gerincet átmozgató gyakorlatok 

Ebben a videóban a nyak, gerinc, törzs, mellkas és a vállak átmozgatására fókuszáltunk. A csavarásokkal pedig kitűnően mobilizálhatók a gerinc mellett húzódó izmok. A mobilizációs gyakorlatok edzés előtt, után is kiválóan beilleszthetők. Elvégzésükhöz egy SMR henger lehet a segítségedre.


 

Átmozgatás után jöhet az erősítés!

A mobilizáció után fontos az izmok fejlesztése, erősítése, mivel az edzett izmok védelmet nyújthatnak az egész napos terhelés során. Merev, beszűkült mozgás esetében először érdemes nyújtani és mobilizálni, és csak utána erősíteni. Ezért edzésvideóink között találsz ehhez is segítséget. Nézd meg felsőtest + hasizom erősítő és alsótest + hasizom erősítő videóinkat is, melyeket otthon is végezhetsz, a kedvenc zenédre és a számodra megfelelő ismétlésszámmal végezheted a gyakorlatokat.


 

Te tudod mi a rugalmas mozgás titka?

Olvasd el cikkünket!

 

 


 

Kapcsolódó cikkek

×